Ny «Star Wars»-film hylles av norske kritikere

VIDEO: Trailer for «Star Wars: The Force Awakens» som har norgespremiere i dag

Regissør Abrams roses for å brakt «Star Wars»-serien tilbake til toppen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er ventetiden endelig over for alle som har ventet på syvende langfilm i «Star Wars»-sagaen, her i Norden får vi faktisk se filmen et halvannet døgn før resten av verden. Hjemme i USA har «Star Wars: The Force Awakens» allerede satt rekord i forhåndsolgte billetter, og filmtrailere har på effektivt vis skrudd forventningene skyhøyt i været.

Fallhøyden kunne med andre ord blitt farlig stor. Men skal vi dømme etter kritikernes dom er det bare å glede seg til du sitter der i kinomørket med popcorn-bøtta i fanget og 3D-briller på nesa.

Les også: Star Wars-sirkuset tilbake for fullt

Gjenskaper fremfor å bygge nytt

Regissør J.J. Abrams spektakulære romeventyr møtes med høye terningkast og strålende superlativer både internasjonalt og her i Norge. Birger Vestmo i Filmpolitiet på NRK P3 gir filmen terningkast seks og sier den er «Star Wars»-filmen han har drømt om, og litt til.

«Mitt hjerte banker av fryd og glede over at en av verdens beste filmserier er tilbake på nivået der den hører hjemme, nemlig på den absolutte toppen », skriver Vestmo med utilslørt entusiasme.

Espen Svenningsen Rambøl i Dagsavisen triller terningkast fem og kaller filmen «et grådig comeback» som han allerede gleder seg enormt til å se gjentatte ganger. «Abrams er mer opptatt av å gjenskape enn å bygge nytt; men han har klart kunststykket å lage en film som føles som en helt naturlig fortsettelse», skriver Rambøl.

Les også: Jediisme er like stor religion i England som scientologi

(Artikkel fortsetter etter video)

VIDEO: Slik reagerte fansen da den første Star Wars-teaseren ble sluppet:

Ny generasjon i stjernesagaen

Aftenpostens Erlend Loe deler Dagsavisens entusiasme og karaktergiving. Loe skriver at fenomenet er tilbake der det hører hjemme og vil ha mer. Einar Aarvig gir terningkast fem på vegne av TV 2 og kan berolige fans med at gamlegjengen, med Chewbacca som hovedeksempel, ikke har mistet noe av sjarmen i løpet av de 32 årene som er gått siden vi så de på kino sist.

Jon Selås i VG gir terningkast fem og skriver at «Star Wars: The Force Awakens» er et romeventyr for vår tid som innbyr til galaktisk moro. Selås gir dessuten ros for at sentimentaliteten er skudd ned og at kvinner får større plass.

Aksel Kielland hos Dagbladet er ikke like entusiastisk som sine kolleger. Han gir filmen terningkast tre med begrunnelsen at den ikke er «i nærheten av å matche ikonografien og det kreative overskuddet som gjorde de opprinnelige filmene til populærkulturelle milepæler».

Ny generasjon i stjernesagaen

Også internasjonalt blir «The Force Awakens» møtt med gjennomgående strålende superlativer. Britiske Empire og Daily Telegraph gir henholdsvis fire og fem stjerner og hyller «The Force Awakens» for å lansere en ny generasjon av karakterer som vil innta en naturlig plass ved siden av Han Solo, Leia og Luke fra de originale filmene.

På filmkritikernettstedet Rotten Tomatoes har «Star Wars: The Force Awakens» i skrivende stund en uttelling på 99 prosent når det kommer til positiv kritikerros. Sammendraget av de anmeldelser som til nå er kommet inn, er at filmen er pakket med action og befolket av både kjente ansikter og friskt blod. «The Force Awakens» vekker ifølge Rotten Tomatoes filmseriens fordums storhet til live mens den injiserer sagaen med fornyet energi.

Les også: Får ikke vise religiøs reklame før Star Wars

Hvem skjuler seg bak masken til den sortkledde skurkeskikkelsen i «The Force Awakens»? Svaret får du på kino fra 16. desember. Foto: Lucasfilm
Hvem skjuler seg bak masken til den sortkledde skurkeskikkelsen i «The Force Awakens»? Svaret får du på kino fra 16. desember. Foto: Lucasfilm

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus