Star Wars-sirkuset tilbake for fullt

Fans reagerte med stående applaus og lykkelige utrop etter den etterlengtede førpremieren på «Star Wars: The Force Awakens». Rom-eposet satte i gang igjen for fullt i Hollywood mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet hadde sperret av området omkring Chinese Theatre på Hollywood Boulevard, der premieren fant sted. Sammen med andre kinoer i nærheten var det til sammen 5000 gjester ved begivenheten. Det ble satt opp metalldetektorer og politifolk passet på.

Da stjernene fra den sjuende filmen i rekken kom ut på den røde løperen var fansen fra seg av begeistring. En del hadde, tradisjonen tro, overnattet i dagevis i kostymer inspirert av filmene.

Mark Hamill på den røde løperen under Hollywoodpremieren mandag. Hamill spilte hovedrollen Luke Skywalker i den opprinnelige Star Wars-trilogien. Foto: Patrick Mcmullan Co. / SipaUSA
Mark Hamill på den røde løperen under Hollywoodpremieren mandag. Hamill spilte hovedrollen Luke Skywalker i den opprinnelige Star Wars-trilogien. Foto: Patrick Mcmullan Co. / SipaUSA

— Det er som Oscar-utdelingen eller noe, sa Harrison Ford, som spiller Han Solo, til nyhetsbyrået AFP.

— Dette er trolig den største verdenspremieren på flere tiår, sier Jeff Bock, analytiker ved Exhibitor Relations.

Disney-sjef Bob Iger mener det «kan være den største premieren selskapet har hatt».

Siden 1977, da Star Wars introduserte verden for Kraften, jediriddere, Darth Vader og de kløktige robotene R2-D2 og C-3PO, har science fiction-sagaen fått en lojal, global tilhengerskare i alle aldre.

— Jeg har vært her siden klokken tre i morges fordi jeg ville sikre meg en god plass, sier James Salazar (19) utenfor kinoen.

— Jeg har vært fan hele mitt liv, det er både min og min fars favorittfilmer.

Les også: Jediisme er like stor religion i England som scientologi

Nye fjes og veteraner

Premieren mandag følges av en global utrulling i et dusin land fra onsdag, før filmen har offisiell USA-premiere fredag.

Den galaktiske sagaen om det gode mot det onde, vennskap, lojalitet og kjærlighet har vært avgjørende i den senere tids populærkultur, og skapte et av de største filmuniversene noen gang.

Den opprinnelige suksessen gjorde hovedrolleinnehaverne Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill til stjerner over natta.

Til entusiastenes begeistring vender veteranene tilbake i den nye filmen, som fortsetter der «Return of the Jedi» slapp for 30 år siden.

Men «The Force Awakens» har også en rekke nye fjes, som den britiske skuespilleren John Boyega og Daisy Ridley.

— Det er noe med temaene, konseptet med Kraften, lyssverdene, der er bare et eller annet der som rører ved folk, det er vanskelig å sette fingeren på, sier Ridley (23), som spiller rollen Rey.

Roboten BB-8 blir et nytt bekjentskap i Episode 7. Den fikk også være med på den røde løperen mandag. Foto: Jim Smeal/bei/shutterstock / Rex Features
Roboten BB-8 blir et nytt bekjentskap i Episode 7. Den fikk også være med på den røde løperen mandag. Foto: Jim Smeal/bei/shutterstock / Rex Features

Boyega spiller Finn, fremstilt i traileren som en Stormtrooper, det onde imperiets fotsoldater i den opprinnelige trilogien.

Andre nykommere i filmen er Oscar-vinneren Lupita Nyong'o, som spiller Maz Kanata, en pirat hvis slott er fullpakket med smuglere fra hele galaksen.

Les også: Får ikke vise religiøs reklame før Star Wars

— Handlingen er hemmelig

Regissør J.J. Abrams har hatt litt av en utfordring med å bringe fortellingen som opprinnelig ble skapt av George Lucas videre, samtidig som han møter de høye forventningene til de mest hengivne tilhengerne av de tidligere filmene.

Forrige Star Wars-film kom for et tiår siden, og avsluttet en trilogi med filmer satt til tiden før den opprinnelige trilogien. Filmene som kom like etter årtusenskiftet fikk generelt dårligere mottakelse enn de originale filmene fra 1977-1983.

Hittil har handlingen i «The Force Awakens», episode 7 i serien, vært en godt bevoktet hemmelighet. De som higer etter å lese anmeldelser må vente til onsdag hvis Disney får det som de vil, da er medias sperrefrist er over.

— Alle vet vi holder det hemmelig av de riktige årsakene, sier Ridley.

— Selv de som virkelig har lyst til å vite hva som skjer vil helst se filmen først.

Hemmelighetskremmeriet har ført til mye spekulasjon. Abrams har lovet at det ikke bare blir en nostalgitripp for de innvidde.

Er Darth Vader virkelig død? Vil helten fra den første trilogien, Luke Skywalker, vende tilbake? Og kan Rey, hvis etternavn ennå ikke er avslørt, knyttes til Skywalker-dynastiet?

Les også: Lenin-statue blir Darth Vader-monument

Sterke kvinneskikkelser

Det man allerede vet sikkert er at The Force Awakens har langt flere kvinnelige roller enn tidligere filmer.

I tillegg til Fisher, Ridley og Nyong’o møter publikum Gwendoline Christie, som ble kjent i rollen som krigeren Brienne i TV-serien Game of Thrones. Hun spiller kaptein Phasma, en av skurkene i filmen.

Rey (Daisy Ridley) og BB-8 på haiketur i den nye filmen? Foto: Lucasfilm 2015
Rey (Daisy Ridley) og BB-8 på haiketur i den nye filmen? Foto: Lucasfilm 2015

— Dette er en kvinnelig rolle vi ikke er vant til, fordi vi kjenner oss igjen i valgene hun gjør. Og hun går i rustning fremfor å være halvt avkledd, sier Christie.

— Det kjennes for meg moderne, og jeg håper det vil bidra til at vi ser mer variasjon på film fremover.

Forventningene til The Force Awakens har bygget seg opp i månedsvis. Disney har drevet en utstudert reklamekampanje med trailere, intervjuer med skuespillerne og lansering av leketøy knyttet til den nye filmen.

— Det var morsomt og gripende. Jeg følte det som jeg gjenopplevde barndommen, sier Mike Caren etter å ha sett filmen.

Eksperter mener filmen, som ligger an til å kunne spille inn 400 millioner dollar innen utgangen av året, kan bidra til nye kinorekorder for 2015.

Produkter knyttet til filmen kan gi ytterligere fem milliarder dollar i inntekt for Walt Disney Company, som betale Lucasfilm 4 milliarder for alle Star Wars-rettighetene i 2012.

Les også: Reykjavik-gate oppkalt etter Darth Vader

Se traileren til den nye Star Wars-filmen her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus