Brage-heder til Einar Økland

Brageprisen 2015 ble delt ut tirsdag på Dansens Hus i Oslo. Hedersprisen gikk til Einar Andreas Økland. Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen.
Brageprisen 2015 ble delt ut tirsdag på Dansens Hus i Oslo. Hedersprisen gikk til Einar Andreas Økland. Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allsidige Einar Økland (75) fikk årets hederspris under utdelingen av Brageprisene. Lars Saabye Christensen fikk prisen for andre gang for romanen «Magnet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi debuterer hver eneste dag her i livet. Jeg har ikke gjort dette før, men det minner meg om noe jeg har vært med på. Jeg har en gang blitt døpt Einar, og da kunne jeg skrike eller tie stille, men ikke unngå det, sa Økland da kulturminister Thorhild Widvey (H) ga ham prisen i Dansens Hus i Oslo tirsdag kveld.

75-åringen fra Sveio er utdannet psykolog og har en mangslungen litterær produksjon bak seg. Nærmere 80 utgivelser er det blitt siden debuten i 1963. I juryens begrunnelse heter det at Økland er blant de få forfattere som kunne ha vært nominert i samtlige klasser.

– Gjennom et langt forfatterskap har han vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere, framholder juryen.

Trekkes fram gjør også Øklands rolle som formidler av litteratur og konsulent for en rekke norske forfattere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnet

Lars Saabye Christensen kunne tirsdag notere seg for sin andre Bragepris i klassen for skjønnlitteratur. I 2001 vant han for «Halvbroren», i år for kritikerroste «Magnet».

– Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk, anfører juryen i sin begrunnelse.

– Å skrive en roman er et fall og en oppstigning. Jeg har holdt på med å skrive bøker i 40 år. Det krever en viss stahet, så jeg sier: Lenge leve den sta litteraturen, sa Saabye Christensen da han mottok prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I klassen for barne- og ungdomsbøker gikk Torun Lian til topps med «Reserveprinsesse Andersen». Boka, som er illustrert av Øyvind Torseter, er andre bok om Alice Andersen. Den sjenerte skolejenta gruer seg til klassen skal framføre et skuespill foran foreldre, besteforeldre og søsken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I rollen som prinsesse er Alice en dårlig vinner. Men som litterær figur er hun ganske uimotståelig, mener juryen, som også finner kvaliteter ved bokas mørke humor.

Håkjerring

En annen kritikerrost utgivelse som nå er premiert med Bragepris, er Morten Strøksnes' «Havboka», med den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav».

I klassen for sakprosa eller faglitteratur gikk Strøksnes til topps med sin fortelling om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden.

– Fiskehistoriene rammer inn fire årstider i Nordland, og skildrer skarpt alt liv som yrer over og under havoverflaten, men også et vennskaps mange faser, framholder juryen.

Krim-vinner

Jo Nesbø var blant de nominerte i åpen klasse, men Norges kanskje best kjente krimforfatter fikk ikke sin første Bragepris tirsdag. I stedet gikk Kjell Ola Dahl til topps med krimromanen «Kureren», en fortelling som strekker seg fra krigens dager til 1967, med avstikkere til vår egen tid.

– Løsningen på krigens mordgåte som skrives fram, er like elegant og logisk troverdig som boka er velskrevet. Krigens moralkodeks står sentralt i ei bok der spenningsoppbyggingen er upåklagelig, mens forfatterens språk forblir nøkternt og saklig, anfører juryen.