Chilensk nobelprisvinner kan ha blitt drept

Den chilenske dikteren og nobelprisvinneren Pablo Neruda kan ha blitt drept etter kuppet i landet i 1973.
Den chilenske dikteren og nobelprisvinneren Pablo Neruda kan ha blitt drept etter kuppet i landet i 1973. Foto: AP / NTB scanpix

Chiles regjering erkjenner at den chilenske dikteren og nobelprisvinneren Pablo Neruda kan ha blitt drept etter kuppet i landet i 1973.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 ble graven hans åpnet og levningene hentet ut for at rettsmedisinere kunne ta prøver for å forsøke å finne ut om han faktisk ble forgiftet og ikke døde av kreft for 40 år siden. Da ble det konkludert med at det ikke ble funnet spor av gift.

Men i en uttalelse fra det chilenske innenriksdepartement torsdag heter det at nobelprisvinneren kan ha blitt drept.

– Det er en klar mulighet for og høyst sannsynlig at en tredje part var ansvarlig for Nerudas død, heter det i uttalelsen.

Men det legges til at en ekspertgruppe som undersøker den kontroversielle saken på nytt, ennå ikke har kommet til noen konklusjon.

Neruda døde kort tid etter militærkuppet som styrtet den sosialistiske presidenten Salvador Allende 11. september 1973.

Dikterens familie og hans sjåfør har hevdet at Neruda ble forgiftet på sykehuset der han var innlagt og døde 23. september 1973.

Neruda, som selv tilhørte det chilenske kommunistpartiet, var en sterk tilhenger av Allende. Han fikk nobelprisen i litteratur i 1971.

Personvernpolicy