Domstol vil ikke utlevere Roman Polanski

Filmregissøren Roman Polanski (t.h.) er tiltalt for å ha voldtatt forfatteren og skuespilleren Samantha Geimer (t.v.) i 1977. Foto: Kenzo Tribouillard / Janek Skarz (AFP Photo / NTB scanpix)
Filmregissøren Roman Polanski (t.h.) er tiltalt for å ha voldtatt forfatteren og skuespilleren Samantha Geimer (t.v.) i 1977. Foto: Kenzo Tribouillard / Janek Skarz (AFP Photo / NTB scanpix)

Filmskaperen Roman Polanski (81) kan ikke utleveres til USA, slår en polsk domstol fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en 37 år gammel overgrepssak som har ført til at amerikanske myndigheter i årevis har prøvd å få utlevert Polanski. Beslutningen fra domstolen Krakow fredag er ikke rettskraftig, ettersom påtalemyndigheten kan anke kjennelsen.

Den 81-årige filmskaperen er anklaget for å ha voldtatt en 13 år gammel jente hjemme hos skuespilleren Jack Nicholson i Los Angeles i 1977.

Dersom neste rettsinstans skulle komme til å ta en juridisk bindene beslutning om å innfri begjæringen fra USA, blir det opp til Polens justisminister å ta den endelige avgjørelsen om å sende Polanski til USA.

Lederen for det konservative partiet Pis, som sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen i valget i Polen sist søndag, har allerede sagt at han vil utlevere filmskaperen.

Polanski erkjente skyld for sex med en mindreårig i 1977 og inngikk en avtale med påtalemyndigheten som medførte at han sonet 42 dager i fengsel. Året etter forlot han imidlertid USA da han fryktet at dommeren som skulle se på saken hans, kunne legge avtalen til side og gi ham årelang fengselsstraff.

Polanski er fransk statsborger, og har bodd i Frankrike siden. I år har han imidlertid oppholdt seg i Krakow hvor han lager en film. Regissøren er berømt for filmer som «Rosemary's Baby», «Chinatown» og «The Pianist».

Personvernpolicy