Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris for 2015 for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd». Fremover vil Fosse satse for fullt på prosa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordisk råds litteraturpris:

  • Prisen har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk som er blitt skrevet på ett av de nordiske språkene.
  • Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske kulturfellesskapet.
  • To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert, i tillegg til én forfatter fra henholdsvis Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.
  • Vinneren får 350.000 kroner.
  • Ti norske forfattere har vunnet prisen siden 1962. Den siste var Merethe Lindstrøm i 2012 med romanen «Dager i stillhetens historie».

Prisen er på 350.000 danske kroner og ble delt ut i Reykjavik tirsdag kveld. To forfattere fra hvert av de nordiske landene var nominert, i tillegg til en forfatter hver fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

– Svært takknemlig

– Jeg er svært takknemlig for å få Nordisk råds litteraturpris. Jeg har fått mange priser, men de fleste for dramatikken eller allment forfatterskap.

– Selv mener jeg at jeg er like mye prosaist som dramatiker, og i årene framover er det prosa jeg har tenkt å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid, det kunne ikke ha passet bedre, og jeg er dypt glad og takknemlig, sier Fosse.

Fosse var nominert for trilogien som består av «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014). Den forteller historien om Asle og Alida, to elskende som prøver å finne sin plass i verden. Juryen som innstilte Fosse som den ene av to norske kandidater, kaller trilogien for «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordisk fellesskap

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske fellesskapet.

Forrige norske vinner var Merethe Lindstrøm, som i 2012 vant med «Dager i stillhetens historie». I 2009 gikk prisen til Per Petterson for «Jeg forbanner tidens elv».

Statsminister Erna Solberg (H) sender sine gratulasjoner til Nordisk råd-vinner Jon Fosse – på nynorsk.

– Gratulerer så mykje til Jon Fosse som vinnar av Nordisk råds litteraturpris med trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd, skriver Solberg på Twitter tirsdag kveld.

Se video fra hele prisutdelingen under: