Morten hylles etter å ha returnert stjålne kunstverk

Den norske samleren Morten Bøsterud (venstre) leverte tirsdag to steinstatuer tilbake til Kambodsja. Statuene ble sendt fra Kambodsja til Europa under borgerkrigen på 1970-tallet.
Den norske samleren Morten Bøsterud (venstre) leverte tirsdag to steinstatuer tilbake til Kambodsja. Statuene ble sendt fra Kambodsja til Europa under borgerkrigen på 1970-tallet. Foto: AFP / NTB scanpix

Den norske samleren Morten Bøsterud leverte tirsdag to steinstatuer tilbake til Kambodsja. Statuene ble sendt fra Kambodsja til Europa under borgerkrigen på 1970-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kambodsjanske myndighetene er glade for at de to steinstautene er returnert. Den ene skulpturen er fra det niende århundret og forestiller den hinduistiske guden Shiva. Den andre skal stamme fra sent 1200-tall eller tidlig 1300-tall og forestiller et guddommelig hode. Begge er antatt å stamme fra Ankorriket som eksisterte i Kambodsja mellom 800- og 1200-tallet.

Tilbake til rettmessige eiere

Skulpturene ble formelt overrakt representanter for Kambodsjas myndigheter under en seremoni i hovedstaden Phnom Penh tirsdag.

– Jeg anser ikke dette som en donasjon. Isteden gir jeg disse kunstverkene tilbake til deres rettmessige eiere, uttalte Bøsterud til AP, etter å ha besøkt nasjonalmuseet, hvor skulpturene vil bli oppbevart.

Samleren har nektet å fortelle når eller hvordan han har fått tak i statuene, eller hvor mye han betalte for dem. Bøsterud har kun opplyst at han har samlet på slike objekter i mange år.

Viser takknemlighet

Bøsterud returnerte også ni andre kunstverk, men disse var kopier.

– Jeg har hatt tid til å ta en rask kikk på dette museet, noe som fikk meg til å innse at min avgjørelse om å returnere statuene var riktig, og at mine tidligere tanker om å selv å ta vare på dem, var feil. Jeg er ikke den rette til å ta vare på statuene, uttalte han.

Kambodsjas kulturminister, Phoeurng Sackona, sier at statuene trolig ble stjålet fra noen templer i Siem Reap-provinsen i det nordvestlige Kambodsja, hvor de kjente Angkor Wat-templene også befinner seg.

Hun hyller Bøsterud for å ha returnert statuene, og sier han går foran med et godt eksempel for andre samlere.

– Din noble avgjørelse om å returnere de kambodsjanske statuene viser støtte til kampen mot ulovlig handel med antikviteter, uttalte Sackona.

Kjemper mot trafficking

En lov fra 1993 forbyr flytting av kulturskatter uten tillatelse fra kambodsjanske myndigheter. Objekter som er tatt etter 1993 har et sterkere rettslig vern for å tvinge eventuelle utenlandske eiere til å returnere dem. Det er også en generell oppfatning i kunstverdenen at kunst er å anse som ulovlig tilegnet hvis kunsten ble eksportert uten en klar og gyldig dokumentasjon etter 1970, som er året da FN vedtok en overenskomst om å bekjempe ulovlig salg av antikviteter

Tre statuer, alle tusen år gamle og med motivvalg fra hinduistisk mytologi, ble i juni i fjor brakt tilbake til Kambodsja. Disse var også plyndret fra et tempel og hadde havnet i vestlige kunstsamlinger.

Personvernpolicy