Meny

Lisbeth Salander er tilbake i omstridt bok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk stod i kø for å kjøpe den omdiskuterte oppfølgeren til Stieg Larssons bestselgende Millennium-trilogi ble sluppet i 26 land torsdag.

«Det som ikke dreper oss» er navnet på boka, som er skrevet av David Lagercrantz. Før lanseringen torsdag sa forfatteren at han var «vettskremt» da han skrev boka.

– Jeg pleier å si at jeg var bipolar. Jeg var manisk depressiv hele tiden, og jeg tror det var en bra tilstand å være i da jeg skrev denne boken, sa Lagercrantz.

Les også: Stieg Larsson etterforsket drapet på Olof Palme

Natt til midnatt signerte han den nye boken i en bokhandel i Stockholm, og køen utenfor var lang for å sikre seg et signert eksemplar. Lagercrantz hadde sitt store gjennombrudd som forfatter med boka «Jeg er Zlatan»-biografien.

Les også: - Jeg har det godt med sterke kvinner

Stieg Larssons tidligere samboer er svært kritisk til boka, og to av hans barndomskamerater kalte utgivelsen for «gravplyndring». De mener Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander må få hvile i fred, og at ingen andre enn Larsson kan skildre deres univers. Også norske krimkolleger har reagert svært kritisk og omtalt utgivelsen for «litterær likskjending».

Larssons trilogi om hackeren Salander og journalisten Blomkvist har solgt i 80 millioner eksemplarer verden over og er også filmet med stor suksess. Larsson selv fikk aldri oppleve suksessen. Han døde i 2004 før den første boken i trilogien, "Menn som hater kvinner» kom ut. 

Boka gis ut i et førsteopplag globalt på 2,7 millioner eksemplarer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus