SELFIE-INTERVJUET – våre digitale vaner

– Frykter klassedelte nettaviser

Fantasyforfatter Siri Pettersens selvportrett foran tegneseriehylla.
Fantasyforfatter Siri Pettersens selvportrett foran tegneseriehylla.

Forfatter Siri Pettersen er bekymret for en utvikling i retning av dyre kvalitetsmedier for de få og søppel for de mange. Og retter et spark i ABC Nyheters retning mens hun er i sving.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Siri Pettersen (43) bor utenfor Kristiansand. Hun har skrevet trilogien «Ravneringene», en fantasyserie med norrøn inspirasjon. Snart slippes tredje og siste bok, «Evna».

Dagens første knapp: iPhone hjemknapp. Ikke for å slå av alarm, for den bruker jeg bare når det er tvingende nødvendig at jeg kommer meg opp på et anstendig tidspunkt. (Ser at Jørn Lier Horst har alarmen på kl. 06:30. Overachiever!)

Dagens første nyheter får jeg fra…

Aftenposten.

Mitt favorittnyhetssted på nett?

BBC, fordi jeg fremdeles tror på det som står der. Ja, jeg vet ...

Jeg foretrekker å bruke laptop fordi…

... jeg drar alt med meg når jeg går ut døra, og hvis jeg bare tar med lesebrett eller mobil kommer jeg garantert til å savne noe. Når det er sagt bruker jeg mobilen til nesten alt.

Dette nettstedet bruker jeg mest på jobben fordi…..

Google. Når man skriver bøker opparbeider man seg en mildt sagt snedig søkelogg. Om sikkerhetspolitiet begynte å snuse ville de finne alt fra «kan man gjære blod» til «hjemmelagd lyddemper for Glock 19». Og jeg skriver ikke krim engang.

Mitt tips til reise-app:

Jeg hater å fly. Virkelig hater å fly. Så jeg bruker en app fra Virgin Atlantic som snakker fornuft til folk med flyskrekk. Det finnes flere av dem, så om du er et offer for komplett irrasjonell frykt, så er sånne gull verdt.

Dette nettstedet bruker jeg mest i fritiden:

Facebook, Twitter og Instagram går i en konstant loop. Det går svært sjelden så mye som en time mellom hver gang jeg er innom, som regel bare et par minutter, litt avhengig av hvor i skriveprosessen jeg er. Men om det er jobb eller fritid er umulig å si. Veldig glidende overganger her.

Min favoritt-app:

Dropbox for fildeling i skyen, og Awesome note for … vel … awesome notes. Og et lite fagtips: Scrivener er et aldeles fantastisk program for alle som skriver, vel verdt å sjekke ut.

Hvilken app skulle du ønske fantes?

The original plot generator.

Min favorittblogger:

Gunnar Tjomlid, skeptikerbloggeren! Vi lever i massehysteriets tidsalder, oversvømt av fryktfremkallende halvsannheter og clickbait, og ingen kan plukke fra hverandre «the latest outrage» som Gunnar. Herrefred, jeg får lavere blodtrykk bare av å se navnet hans. Det han gjør er så ekstremt viktig i en tid der hvem som helst kan hevde hva som helst.

Dette kan vi gjøre med mobilen/PCen om 10 år:

Om 10 år har Google utviklet selvbevissthet, bygd sine egne roboter og tvunget oss i bunkere under bakken. Der sitter vi med nødbluss og forsvarets RSP og kommuniserer med røyksignaler. Modige sjeler drar på ekspedisjoner på overflaten og plukker opp livsnødvendigheter som sjokolade og batterier. Mobil og PC er en luksus forbeholdt en liten gruppe i Japan som har greid å mekke et fungerende strømnett. Det eskalerte fort, for å si det sånn.

De største fordelene med digitaliseringen av samfunnet er…

... at summen av vår kunnskap og kultur er øyeblikkelig tilgjengelig for hvem som helst, hvor som helst. Desverre gjelder det også alt vi tar feil om og våre stygge sider, men det er nå engang sånn vi er.

Denne appen/nettstedet tror jeg ikke andre bruker:

Whack Pack brainstormer. Den er fin når man står litt fast i tankeprosessen.

Hvordan tror du nettavisene ser ut om ti år?

Klassedelt, og det er helt fryktelig! Men jeg er redd vi kommer til å se et enda sterkere skille. På den ene siden: gratis, underholdende, reklamefinansiert eller brukergenerert innhold, uten kvalitetssjekk. På den andre siden: dyrt, grundig, fagkyndig og kvalitetssikret innhold. Konsekvensen blir enda mer sprikende virkelighetsoppfatninger og det kan vi vel være enige om at vi ikke trenger … Ikke at det har noe å si siden vi alle uansett sitter i bunkere under bakken uten strøm :)

Når du skal slappe av eller bare la deg underholde – hvilken app/nettsted velger du da?

Netflix intravenøst. Også chatter jeg hver dag på Facebook med mine fantastiske forfatterkolleger.

Hva burde ABC Nyheter satse på for å bli bedre?

Nei, dere må vel velge en retning da. Mer gratis, underholdende, reklamefinansiert eller brukergenerert innhold, uten kvalitetssjekk, eller mer dyrt, grundig, fagkyndig og kvalitetssikret innhold :D

Personvernpolicy