Tyldum får manushjelp til Oscar-tale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Tyldum samarbeider med manusforfatteren sin om en eventuell Oscar-takketale. Men skulle den forbli på innerlomma, er det også greit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsdramaet «The Imitation Game» er Oscar-nominert åtte ganger, deriblant i prestisjekategorien beste regi. Skulle det bli pris natt til mandag, stiller regissør Morten Tyldum (47) forberedt. Takketalen skrives når dette leses.

– Alle forbereder tale. Du har 45 sekunder på deg – da improviserer du ikke, sier Tyldum når NTB møter ham på eiendommen han og familien leier i Los Angeles.

For sikkerhets skyld har han brakt inn manusforfatter Graham Moore for å finne den rette ordlyden, røper han.

– Graham er blitt en god venn, så han skal få lov til å hjelpe meg lite grann.

Niks «nederlag»

Kategorien beste manus er for øvrig den Tyldum har mest tro på uttelling i. Dessuten har han ennå et håp om å nå opp i kategorien beste film, skjønt Richard Linklaters «Boyhood» og Alejandro González Iñárritus «Birdman» er favorittene. Blir det én av de to som går seirende ut, representerer det ikke verdens undergang for nordmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så langt som vi er kommet med denne vesle filmen, er det umulig å bli skuffet, understreker han.

– Folk spør meg om det blir «nederlag» hvis vi ikke vinner. Bare ordet er en fornærmelse i sammenhengen, gitt alt vi har oppnådd. Jeg har markert meg i denne byen, og det har allerede gjort veldig mye for både meg og filmen, fortsetter Tyldum, som meldte flytting til LA for drøyt to år siden, i kjølvannet av sitt internasjonale gjennombrudd med «Hodejegerne».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyldum-film kan vinne åtte Oscar

Kona produserer

Adressa hans er Brentwood, på «riktig» side av 405-motorveien vest i metropolen. Her bor han med to barn og sin Janne, kona som spiller en viktig rolle i California-livet hans også profesjonelt. Den offisielle businesstittelen hennes er produsent.

– Du trenger noen du kan stole fullt og helt på. Selv om jeg har veldig bra agenter og managere og advokater, er Janne den eneste som er 100 prosent på min side og 100 prosent ærlig til enhver tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv forteller fru Tyldum at ekteparet inngår i en norsk krets med lokalforankrede kolleger som Harald og Veslemøy Zwart, Tommy Wirkola, Espen Sandberg og Joachim Rønning.

– Vi er mer opptatt av samarbeid enn konkurranse. Sammen er vi sterke, og kan forhåpentlig være med og inspirere andre igjen til å komme etter, sier hun etter å ha servert kaffe ved svømmebassenget i bakhagen.

Les også: Tyldum førte Norge inn i Oscar-toppsjiktet

Sci-fi neste?

I kjøkkenkroken av den strøkne eneboligen ligger en oppslått utgave av bransjebladet The Hollywood Reporter og vitner om at Tyldums begynner å bli stuevarme i nabolaget. Ifølge eget utsagn har Morten fire nye spillefilmprosjekter under utvikling, riktignok på forskjellige stadier. De to som skal være nærmest, er sci-fi-eventyret «Passengers» samt en ikke-navngitt politisk thriller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg har lært noe, er det at du kun bør gå for ting du brenner for, elsker og føler betyr noe for deg personlig. «The Imitation Game» var et lite prosjekt, mye mindre enn andre jeg flørtet med i starten her borte.

– Hvor skal Oscar-statuetten eventuelt stå?

– Nei, det vet jeg ikke ennå.

Les også: Morten Tyldum om «American Sniper»-kontroversiene

Navnetrykkfeil

– Du har ikke ryddet plass til den?

– Vel, jeg har en hylle oppe hvor det allerede står en del. Vi er jo den filmen som har vunnet flest festivalpriser i år. Den jeg fikk i Santa Barbara, ble forresten returnert fordi de hadde skrevet navnet mitt med to o-er, «Morton».

– Hvordan reagerte du da?

– For meg var det helt ok. Men publisisten ble litt sur.