Tyldum tok Norge inn i Oscar-toppsjiktet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Tyldum klarte torsdag en bedrift ingen norsk regissør har vært nær – å plante Norge solid i Oscar-racet med hele åtte nominasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyldums mobiltelefon eksploderte med gratulasjoner da han skrudde den på etter å ha landet i London torsdag ettermiddag. Mens han var i lufta, tikket nominasjonene inn, en etter en.

– Det er fantastisk. Det er nesten uvirkelig. Det er det man håper og drømmer om at en dag i livet skal skje, sier Tyldum på telefon til NTB fra Heathrow.

– Og så åtte nominasjoner!

Nest flest

«Birdman» og «The Grand Budapest Hotel» fikk flest nominasjoner med ni hver. Men Tyldum kom foran Clint Eastwoods «American Sniper» og Richard Linklaters «Boyhood», som begge fikk sju.

Kategoriene som Tyldums film «The Imitation Game» ble nominert i, er: beste film, regi, mannlige hovedrolle, kvinnelige birolle, tilrettelagte manus, originalmusikk, filmredigering og produksjonsdesign.

Allerede i november i fjor var det dessuten klart at Torill Kove er nominert for tredje gang i kategorien beste animerte kortfilm, i år med «Me and My Moulton». Hun er til nå den eneste norske regissøren som har vunnet Oscar. Det var med «Den danske dikteren» i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nominasjonene, som er valgt ut av over 6.000 medlemmer av Det amerikanske filmakademiet, ble kunngjort i Beverly Hills i Los Angeles torsdag morgen lokal tid.

– Betyr mye

Tyldum forteller at det var en spesiell opplevelse å sitte på flyet og skjønne at hele verden nå visste hvem som var nominert, mens han selv måtte vente til flyet landet, så han kunne skru på mobilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nominasjonen for beste regi betyr mye for ham.

– «The Imitation Game» er tross alt en liten film i amerikansk sammenheng. Nesten alle av mine favorittregissører har film ute i år. Det å være blant de fem som faktisk blir nominert, er en utrolig ære. Det er fantastisk.

Hans hovedrolleinnehaver Benedict «Sherlock Holmes» Cumberbatch var ikke mindre begeistret.

– Jeg er så glad og beæret for denne anerkjennelsen. Å ringe foreldrene min, som begge er skuespillere, og fortelle dem at deres eneste sønn er blitt nominert til en Oscar, er ett av de stolteste øyeblikkene i mitt liv, sa Cumberbatch ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmens produsenter takket også akademiet.

– Å fortelle Alan Turnings historie var en opplevelse for livet, og vi trodde aldri at dette ville føre oss hit, sa de.

Historisk

Kulturminister Thorhild Widvey (H) var raskt ute med å gratulere Tyldum.

– Han er historiens første norske regissør som har fått en slik anerkjennelse, og forhåpentlig vil han bane vei for enda flere dyktige norske filmfolk både foran og bak kameraet i internasjonal filmindustri. Jeg krysser fingrene for Morten Tyldum i Oscar-utdelingen i februar, sa hun og sendte samtidig sine gratulasjoner til Torill Kove.

Begge de norske regissørene arbeider i utlandet. Filminstituttdirektør Sindre Guldvog bemerker til det at film opererer i en global verden.

– At noen av de flinkeste vil finne det naturlig å ha base i utlandet, tenker jeg vi skal se positivt på. Det viser at det er gode muligheter for å nå helt opp, også for dyktige fagfolk, selv om de kommer fra lille Norge, sier han.