Obama applauderer Sonys helomvending

Artikkelen fortsetter under annonsen

En uke etter at Sony Pictures avlyste premieren på Nord-Korea-parodien «The Interview», får amerikanske kinoer likevel lov til å vise filmen 1. juledag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om dataangrepet mot Sonys filmstudio:
  • 24. november: Sony Pictures' hovedkvarter i Los Angeles blir utsatt for et voldsomt datainnbrudd. Intern epost, bedriftsinformasjon og fem filmer som ennå ikke er utgitt, er blant det som blir stjålet.
  • En hittil ukjent gruppe, Guardians of Peace (GOP) tar på seg ansvaret for angrepet, som Nord-Korea blir mistenkt for å bak. Angrepet skal være en reaksjon på Sonys kommende storfilm «The Interview"– en actionkomedie som parodierer landets leder Kim Jong-un.
  • 16. desember: GOP truer med å angripe kinoer som viser filmen.
  • 17. desember: Sony kunngjør at filmpremieren i USA 1. juledag er avlyst. Premieren blir også avlyst i Norge og Sverige.
  • 19. desember: USA konkluderer med at Nord-Korea står bak dataangrepet og varsler en motreaksjon.
  • 23. desember: Sony Pictures bekrefter at en rekke amerikanske kinoer likevel får lov til å vise filmen «The Interview» 25. desember.

Sony Pictures besluttet 17. desember å avlyse den planlagte Nord-Amerika-premieren 25. desember da en gruppe hackere truet med å angripe kinoer som viste filmen.

USAs president Barack Obama kritiserte filmstudioet for å trekke filmen og mente avgjørelsen var feil.

– Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama forrige uke.

Etter at filmselskapet tirsdag likevel bestemte at filmen skal vises, opplyser Det hvite hus at presidenten «applauderer Sonys avgjørelse».

– Vi er et land som tror på ytringsfrihet. Sonys avgjørelse og kinoer som vil vise filmen, lar folk ta sitt eget valg om filmen, sier talsmann Eric Shultz i Det hvite hus.

Les også: Obama kritiserer Sony for å trekke «The Interview»

Parodierer Nord-Koreas leder

Sony Pictures har møtt motbør også fra Hollywood og ytringsfrihetsaktivister for beslutningen om ikke å vise filmen. Det er ikke kjent hvor mange kinoer som nå likevel vil vise filmen 1. juledag, men Sony Pictures' sjef Michael Lynton sier at selskapet «fortsetter innsatsen for å sikre flere plattformer og kinoer» for actionkomedien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri gitt opp arbeidet med å få sluppet «The Interview», og vi er glade for at filmen vår vil bli vist i et begrenset antall kinoer i USA 1. juledag, skriver Sony Pictures i en pressemelding.

Truet publikum

En gruppe som kaller seg Guardians of Peace, tok på seg ansvaret for et omfattende dataangrep mot Sony Pictures' datasystem 25. november. Det ble oppfattet som hevn for at studioets film «The Interview», som gjør narr av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truslene som fulgte, fikk først en rekke kinoer, og deretter Sony Pictures selv, til å avlyse premieren. Flere amerikanske kinoer opplyste på sosiale medier tirsdag at de nå ville vise filmen.

Les også: Sony-sjefen slår tilbake mot kritikken

Amerikanske myndigheter har åpent anklaget Nord-Korea for å stå bak dataangrepet. Pyongyang må innrømme at det bestilte angrepet og kompensere Sony for skadene, krever USA. Nord-Korea avviser ethvert ansvar for dataangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Truer Twitter med søksmål

Filmselskapet truet tirsdag med søksmål hvis ikke Twitter fjerner materiale som er stjålet av hackere og spredt via nettstedet. Hackerne ødela flere filer i datanettverket og offentliggjorde blant annet pinlige eposter fra selskapets ledelse. Noe av materialet ble spredt via Twitter.

USAs president Barack Obama vil ikke omtale hackingen som en krigserklæring, men har varslet at Washington vil komme med et «passende» svar. Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av dataangrepet

Mandag forsvant nettilgangen i Nord-Korea i flere timer, noe som førte til spekulasjoner om at USA hadde iverksatt en motreaksjon. Det ble imidlertid avvist av amerikanske kilder.