Meny

Forfatteren P.D. James er død

DØD: Den britiske forfatteren P.D. James ble 94 år gammel. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske forfatteren P.D. James er død, 94 år gammel, melder BBC.
P.D. James:
  • Britisk kriminalforfatter
  • Født 3. august 1920 i Oxford under navnet Phyllis Dorothy James
  • Hun debuterte i 1962 med «Cover Her Face» (norsk oversettelse «Martingale-mordet», 1976).
  • Særlig kjent for sine romaner om Scotland Yard-detektiven Adam Dalgliesh, som kom i perioden 1971-2003.
  • En rekke av bøkene er filmatisert for fjernsyn, og de fleste er oversatt til norsk.
  • Hun skrev også fremtidsvisjonen «The Children of Men» (1992; norsk oversettelse «Menneskenes barn», 1993) og selvbiografiske «Time to Be in Earnest: A Fragment of Autobiography» (2000.)
  • Adlet i 1991 som Baronesse James av Holland Park
  • Gift med Ernest White fra 1941 til hans død i 1964. Hun har to døtre.

 

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)

– Det er med stor sorg at familien til forfatteren P.D. James, Baronesse James av Holland Park, kunngjør at hun døde fredfullt i sitt hjem i Oxford om morgenen den 27. november, sier forlaget Faber & Faber i en uttalelse.

Phyllis Dorothy James debuterte i 1962 med boken «Cover Her Face» hvor en av karakterene var Scotland Yard-detektiven Adam Dalgliesh. Han skulle senere bli hovedpersonen i en lang rekke bøker.

I alt skrev forfatteren 20 bøker i sin karriere. De fleste av dem har blitt filmatisert for TV.

Adlet

James ble født i Oxford i England den 3. august i 1920. 21 år gammel giftet hun seg med doktoren Ernest Connor Bantry White og paret fikk to døtre. White døde i 1964.

Som forfatter hentet James inspirasjon til bøkene fra jobber hun hadde gjennom tre tiår, først i den nasjonale helsetjenesten og deretter i politi- og kriminalpolitikkavdelingene i innenriksdepartementet.

James begynte å skrive i 1950-årene, og i 1980-årene startet TV-kanaler i Storbritannia og USA å sende de filmatiserte versjonene av bøkene hennes på TV. Forfatteren har vunnet flere internasjonale priser for sine krimromaner.

Romanen «The Children of Men», hvor handlingen utspiller seg i England i 2021, ble filmatisert i 2006 med Clive Owen og Julianne Moore i hovedrollene.

Adlet

I 1991 ble forfatteren adlet for resten livet i Overhuset, som er det britiske parlamentets øverste kammer. Hun fikk tittelen Baronesse James av Holland Park. James ble også tildelt ordenen Officer of the Order of the British Empire (OBE) i 1983. Hun var også styremedlem i BBC i en femårsperiode.

Faber & Faber har beskrevet henne som «en av verdens store forfattere».

– Hun var så veldig bemerkelsesverdig i hvert aspekt av livet sitt, en inspirasjon og en god venn for oss alle, sier forlaget.

Påskekrim

Også her hjemme har Dalgliesh blitt kjent for TV-seere. James dukket for første gang opp i norsk påskekrim i 1994

I et intervju med avisen The Guardian i 2010 sa James at hun tror folk har trykket Dalgliesh til sitt bryst på grunn av hans tosidighet som en tapper person, men også en mann med en poetisk side.

– Han blir mer interessant for folk fordi de aldri helt blir kjent med ham. Jeg ga ham de kvalitetene som jeg personlig beundrer. Han er en jeg ville likt å tilbringe tid sammen med selv, sa James.

Også privatdetektiven Cordelia Gray er en av forfatterens romanfigurer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus