Ekstremshow henger folk opp i kroker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ole Magnus Ekeberg (27) drar pusten dypt ned i magen og forsvinner inn i seg selv, idet den første av seks digre kroker tres gjennom ryggskinnet hans. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ikke lenge skal krokene festes til en spesialtilpasset tauinnretning. Der skal Ole Magnus, til daglig musikklærer, henge og dingle en stund.

Det er første gang. Han er litt nervøs.

– Jeg gruer meg nok litt til smerten. Men jeg ville prøve noe helt annerledes, sier Ole Magnus til NTB.

Han stiller seg opp foran tauinnretningen. Kjæresten fra USA kysser ham og stryker ham i nakken. I morgen skal hun til pers.

Les også: Heng i hovedstaden

Stor etterspørsel

Det er en lavmælt, men hektisk stemning på utestedet Månefisken i Oslo der 85 deltakere fra 17 land har samlet seg til en uke med krokhenging. Bak arrangementet Oslo SusCon står teamet «Wings of Desire» som ledes av Håvve Fjell, kjent for showet Pain Solution. For 12 år siden åpnet han dørene for andre som ville henge i kroker.

– Jeg så behovet for å gi folk den muligheten. Det var stor etterspørsel, forteller Håvve, som også har lagt inn opplæring i hygiene, håndtering av utstyr og mennesker i programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal ivareta folks velferd. De skal føle seg trygge, sier han.

Tatoverte rygger og innovative frisyrer glir omkring. På en vegg henger en liste med regler: Vær ren. Vær vennlig. Vær edru, heter det. De fleste skal både henge selv og hjelpe andre til å få en så god og trygg opplevelse som mulig.

Meditativ lykkerus

– Mange tror dette er hardt og brutalt. Men det er mest meditativt. Det handler om å puste, være stille og akseptere smerten. Etterpå er man bare i lykkerus, sier June Bonsaksen (33) fra Sunnmøre, iført grønn kjole og stort smil. Hun har vært hekta på krokhenging i elleve år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved inngangen står en flippover med en liste over hvem som skal henges opp og på hvilken måte. Mange har valgt stillingen «suicide» – to kroker i ryggen.

I et hjørne holder en ung kvinne i svart bikini og et enkelt gullsmykke hardt i armen til sin hjelper. Fire kroker er festet til en hvit rygg, skinnet er strukket til bristepunktet. Bare stortærne berører bakken. Det er nesten uutholdelig å se på. Hvorfor utsette seg for dette?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er like mange grunner som folk som gjør det, alt fra terapi til å bearbeide følelser til å få et kick. Men fellesnevneren er at folk får det bedre med seg selv etterpå. Mange får økt selvtillit og et bedre selvbilde, sier Håvve.

Forløsning

En halvtime senere henger den unge kvinnen i lotusstilling oppunder taket. Øynene er lukket og ansiktet preget av et andektig alvor. Hjelperen hennes svinger henne omsorgsfullt rundt og rundt til hun gir tegn til at hun er ferdig.

Sakte, sakte slippes hun ned, setter føttene på gulvet og er tilbake i virkeligheten. Hun smiler, øynene lyser.

– Det handler om forløsning, om renselse. Mange forelsker seg i smerten, sier Håvve.

Og Ole Magnus? Han dro like godt fram tubaen og spilte en trudelutt der han hang oppunder taket.

– Det er det merkeligste jeg har gjort i hele mitt liv. En veldig intens følelse, sier han.