Alf Prøysen 100 år

Alf Prøysen, med gitaren, i ei steinrøys. Foto er fra 1964. Foto: Ivar Aaserud/NTB scanpix.
Alf Prøysen, med gitaren, i ei steinrøys. Foto er fra 1964. Foto: Ivar Aaserud/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til kjente og kjære strofer signert Alf Prøysen selv, ble det nye Prøysenhuset åpnet og forfatteren hedret på dagen da han ville fylt hundre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilla (2), Julie (3) og David (5) sang «Lillebrors vise» på markeringen av oldefar Alf Prøysens hundreårsdag.

– De synes det var gøy. De var forberedt på at det skulle være mye folk der, forteller Stine, som er Prøysens barnebarn.

Hun sier at de sørger for at også oldebarna skal ta del i arven etter forfatteren og visedikteren.

– Jeg synger mye for mine barn, og de er glade i å bli lest for. Det er jo så mye å ta av, smiler hun.

En kvintett bestående av Prøysens barn Elin og Ketil, Ketils barn Vegard og Stine og Elins ektemann Egil Johansson, ble omtalt som den «mest genuine Prøysen-kvintetten». De spilte en medley av flere av Prøysens viser under markeringen på Prøysentunet onsdag.

– For Ketil og meg var han to personer. Han var faren vår som vi hadde et forhold til, og så var han jo Prøysen i radioen. Men jeg tror ikke vi hørte på like mye som andre unger. Vi lærte jo mange av sangene tidlig, og jeg merker det at de sitter, særlig barnesangene, sier Elin Prøysen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er stolte av å være Prøysen-kommunen, og på en dag som denne må jeg si at jeg har skjønt det intellektuelle, men nå begynner jeg å kjenne det veldig med hjertet også. Dette er stort, sa ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune til NTB.

Over 2.000 publikummere deltok onsdag på festforestillingen for Alf Prøysen, den folkekjære forfatteren som ville fylt hundre år på denne dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetÅpningsforestillingen under første dag av Prøysenfestivalen på Rudshøgda onsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixÅpningsforestillingen under første dag av Prøysenfestivalen på Rudshøgda onsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Han gjorde små ting store. Han har gjennom sine tekster satt livene våre i perspektiv, og jeg håper at enda flere nå finner fram bøkene, leser tekstene og synger sangene, sa Steen da hun ønsket velkommen til det nye Prøysenhuset, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkekjære viser

Visesanger Alf Prøysen i et tenksomt øyeblikk. Foto: Aktuell / NTB scanpixVisesanger Alf Prøysen i et tenksomt øyeblikk. Foto: Aktuell / NTB scanpix

– For meg er det en stor ære. Dette er jo min hjemmebane på mange måter, sa stortingspresident Olemic Thommessen til NTB før han gikk på scenen for å holde åpningstalen for det nye huset.

– Jeg har både sunget og lest mye Prøysen, og jeg husker godt «Kanutten og Romeo Clive» med Anne-Cath. Vestly, fortalte han.

Mellom høye, slanke grantrær og i strålende solskinn fremførte artister som Ingrid Olava, Lars Lillo Stenberg og Prøysenprisvinner Siri Nilsen Prøysens sanger på sitt vis.

For det er noe eget med Alf Prøysens sanger, alle har et forhold til lystige viser som «Musevisa» eller ettertenksomme sanger som «Jørgen Hattemaker».

Dialekt

– Prøysen har betydd mye for meg, blant annet at jeg kan synge flere sanger på hedmarksdialekt. Da jeg sang «Jørgen Hattemaker» på TV for første gang i 2003, så fikk jeg plutselig mange nye fans, fortalte artist Gaute Ormåsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fremførte den følelsesladde sangen samt visa «Alle har et søskenbarn på Gjøvik» under forestillingen. Lars Lillo Stenberg sier han er glad for å bidra til videreformidlingen av Prøysen.

– Jeg fikk fordype meg i mye av materialet da jeg var med på forestillingen «Kjæm æiller att» på Nationaltheatret i 2001, hvor manuset kun var bygd på Prøysens fortellinger og viser, sa Stenberg til NTB.

Det gjorde at han fikk en annen forståelse for Prøysens talent til å beskrive menneskeskjebner.

Mens publikum spiste «jordbærsøll» ble historiene til Prøysen og historien om hans eget liv gjort levende på tunet mellom Prøysenstua og det nye huset.

Husbandet, flere kjente artister og lokale musikere og kor sto for videreformidlingen av visene. Gamle radioopptak med Prøysen selv og tablåer med barn og voksne kledd i tidsriktige kortbukser og skjørt tok tilskuerne med flere tiår tilbake i tid.

Saken fortsetter under bildetElin Prøysen, datter av Alf Prøysen, under første dag av Prøysenfestivalen og Alf Prøysens 100-års jubileum på Rudshøgda onsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixElin Prøysen, datter av Alf Prøysen, under første dag av Prøysenfestivalen og Alf Prøysens 100-års jubileum på Rudshøgda onsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix