– Mona Lisa var feminist

William Varvel har gitt ut en 180 sider lang bok, der han blant hevder at Mona Lisa var feminist. Foto: AFP/theladyspeaks.com
William Varvel har gitt ut en 180 sider lang bok, der han blant hevder at Mona Lisa var feminist. Foto: AFP/theladyspeaks.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk kunstentusiast kommer med nye teorier om verdens mest kjente maleri. Men selv har han aldri sett Mona Lisa på nært hold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hobby-kunsthistorikeren fra Texas har brukt 12 år av livet sitt på å finne det ut.

Nå tror William Varvel (53) at han endelig har klart å løse mysteriet rundt Mona Lisas gåtefulle smil, fem hundre år etter at det ble udødeliggjort av Leonardo da Vinci.

Det skriver nyhetsbyrået AFP mandag.

I sin nye bok «The Lady Speaks: Uncovering the Secrets of the Mona Lisa» («Ladyen snakker – en avdekking av Mona Lisas hemmeligheter») hevder den tidligere matematikkprofessoren at Mona Lisa var feminist, og at hun på 1500-tallet kjempet for at kvinner skulle få en større plass i den katolske kirken.

MANNEN BAK: Leonardo da Vinci portrettert av eleven Francesco Melzi. Foto: Wikimedia CommonsMANNEN BAK: Leonardo da Vinci portrettert av eleven Francesco Melzi. Foto: Wikimedia Commons

Les også: Åpnet italiensk grav i jakten på Mona Lisa

– Hun banet vei for kvinners rettigheter

I boka skriver Varvel at da Vinci i løpet av malekarrieren portretterte det meste av innholdet fra det siste kapittelet i Sakarjas bok i Det gamle testamente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakarjas bok beskriver veien mot et idealsamfunn i det «Det nye Jerusalem», etter at Oljeberget har «revnet i to fra øst til vest, og det skal bli en veldig dal».

– Mona Lisa prøvde å få folk til å se at «Det nye Jerusalem» ville komme så snart kvinner fikk teologiske rettigheter, sier Varvel til AFP.

– Da Vinci har brukt 40 symboler fra dette kapitlet i bakgrunnen, bakken og forgrunnen av Mona Lisa-maleriet, hevder han.

Varvel nevner noen av de religiøse ledetrådene: Det skal være Golgata og Oljeberget som stiger opp bak hver side av Mona Lisas skuldre. Ermene på kappen hennes folder seg som et åk – en referanse til bibelske tekster og kvinneundertrykking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det er oppfatningen av «Det nye Jerusalem» som Mona Lisas smil gjenspeiler, sier han.

Les også: Gåten om Mona Lisa kan være løst

Eller var Mona Lisa en mann?

Varvels teori føyer seg inn i en lang rekke av både alvorlige og fantasifulle tolkninger av det som sannsynligvis er verdens mest berømte maleri:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte hevder at de ser mystiske tegn i øynene hennes, stemmen hennes er blitt rekonstruert av japanske entusiaster, og en lege diagnostiserte at Mona Lisas smil skyldtes høye kolesterol-verdier.

Mange historikere har identifisert Mona Lisa som Lisa del Giocondo, en fembarnsmor fra Firenze. Mannen Francesco, som var en rik kjøpmann, skal ha bestilt portrettet av kona.

– Det er til og med blitt hevdet at Mona Lisa er en mann, at Leonardo da Vinci faktisk malte et selvportrett, sier den belgiske kunsthistorikeren Laure Fagnart til AFP.

Fagnart har ikke lest Varvel bok, men hun tror ikke selv at maleriet har noen dypere mening.

– Jeg tror ingenting ved maleriet egentlig er skjult for oss, sier Fagnart, som er ekspert på renessansekunst ved Universitetet i Liege i Belgia.

– Det er et portrett av en borgerlig kvinne, i likhet med dusinvis av andre malerier fra samme epoke. Men Mona Lisa er kanskje vanskeligere å tolke enn andre verk. Da Vinci var en kunstner som la sjelen sin i maleriene. Ingenting var tilfeldig, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik har du aldri sett Mona Lisa før

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetGODT BESØKT: Museet Louvre, hvor Mona Lisa henger, har årlig rundt 10 millioner besøkende. Men mannen bak den nye Mona Lisa-boka har aldri vært der. Foto: AP Photo/NTB scanpixGODT BESØKT: Museet Louvre, hvor Mona Lisa henger, har årlig rundt 10 millioner besøkende. Men mannen bak den nye Mona Lisa-boka har aldri vært der. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Aldri sett maleriet på nært hold

På det området er hun i hvert fall enig med William Varvel, som tross 12 års studier av Mona Lisa aldri har sett maleriet på nært hold.

Mona Lisa henger i museet Louvre i Paris. Museet er verdens mest populære museum med rundt ti millioner besøkende hvert år. Men hobby-kunsthistorikeren fra Texas blir altså ikke én av dem med det første.

– Jeg ønsker ikke å kjempe blant hordevis av andre for å se Mona Lisa. Hvis jeg overhodet skal dra til Paris, må Louvre gi meg en privat visning, avslutter Varvel til AFP.