Skuespilleren Lars Andreas Larssen er død

Arkivfoto av Lars Andreas Larsen fra 2004. NTB scanpix.
Arkivfoto av Lars Andreas Larsen fra 2004. NTB scanpix.

Skuespilleren og samfunnsdebattanten Lars Andreas Larssen er død, 78 år gammel. Larssen døde etter lengre tids sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespilleren Lars Andreas Larssen vil bli husket som begavet, sprudlende og engasjert av kolleger og venner. Han døde onsdag etter lengre tids sykdom, 78 år gammel.

– Han sovnet i dag morges rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie, opplyste hans sønn Vetle Lid Larssen på Twitter onsdag formiddag.

Lars Andreas Larssen er for det norske publikum kjent for en rekke roller opp gjennom årene på Nationaltheatret, på fjernsyn og i film. Han var også en aktiv og verbal samfunnsdebattant, og spesielt som forsvarer av det nordnorske.

Fargerik

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i mange år.

– Jeg kjente ham som en begavet entertainer, skuespiller og artist, sier Maurstad til NRK.

– Jeg husker han gjorde mange bra ting. Spesielt i stykket Harvey, som jeg iscenesatte på Torshovteatret. Der spilte han en original som gikk rundt omkring og hadde med seg en stor kanin, det var et morsomt stykke. Jeg vil huske ham som en fargerik og engasjert person.

Varmt og levende

Skuespiller Lise Fjeldstad sier til Dagbladet at hun sørger over tapet av sin gode venn.

– Det var vel egentlig godt at han fikk slippe. Han var et utrolig varmt og levende menneske før han ble syk.

– Jeg vil huske han som en god venn og en sprudlende, utrolig engasjert og kunnskapsrik person. Jeg visste at han hadde vært syk i mange år, men jeg vil i alle fall huske ham med stor varme og glede. Han var veldig morsom, sier Fjelstad.

Festlig person

– Han var en festlig person, et overskuddsmenneske som hadde masse å by på, på scenen så vel som privat. Han laget, i tillegg til innsatsen på teaterscenen, en stor festival på Melbu hvor han er fra, sier teateranmelder i Aftenposten , Mona Levin.

– Han skapte alltid masse liv rundt seg, han var et elskelig menneske. Så fikk han dessverre denne forferdelige sykdommen som bitvis ødelegger hjernen, sier Levin, som mener Larssen har vært en kraft i norsk teaterliv.

Store roller

Lars Andreas Larssen ble født på Melbu i Hadsel kommune i Nordland 27. mars 1935 og debuterte i 1958 på Folketeatret i Oslo.

I noen år spilte han på Rogaland Teater i Stavanger før han i 1968 kom til Nationaltheatret hvor han siden var blant de bærende krefter.

Han hadde en rekke store roller, blant annet i flere Ibsen-stykker, og tolket mange filmroller. Den første var i «Ni Liv», mens den siste var i «Olsenbandens siste stikk».

Alzheimer

På TV-fronten deltok han som vis, gammel mann i «Fangene på fortet» og som rektor i familieserien «Borgen skole».

I 2003 var symptomene på at Larssen var i ferd med å utvikle Alzheimer så merkbare at han måtte gi opp scenelivet.

Hans tidligere samboer Monna Tandberg fortalte i 2007 om hans sykdom, i håp om å skape større åpenhet rundt den og for å hjelpe dem som er rammet og deres pårørende.

Personvernpolicy