Ingen jul uten julefilm

ÅRETS JULEFILM: Takket være de gode besøkstallene til «Jul i Flåklypa» har norske filmer for sjette året på rad trukket til seg over to millioner kinogjengere i Norge. Foto: Maipo Film AS

Mange av julefilmene blir seerfavoritter. Vi går aldri lei av julestemning på film – i julen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julefilmer, topp 20:

1. «Alene hjemme» (USA, 1990)

2. «Tre nøtter til Askepott» (Tsjekkoslovakia/Øst-Tyskland, 1973)

3. «Die Hard» (USA, 1988)

4. «It's a Wonderful Life» (USA, 1946)

5. «The Nightmare Before Christmas» (USA, 1993)

6. «Love Actually» (Storbritannia/USA/Frankrike, 2003)

7. «Pitbullterje» (Norge, 2005)

8. «En dag uten krig» (Storbritannia/Frankrike/Tyskland, 2005)

9. «The Snowman» (USA, 1982)

10. «Gremlins» (USA, 1984)

11. «Edward Saksehånd» (USA, 1994)

12. «White Christmas» (USA, 1954)

13. «Alene hjemme 2» (USA, 1992)

14. «The Muppet Christmas Carol» (USA, 1992)

15. «Julenatt i Blåfjell» (Norge, 2009)

16. «Rare Exports» (Finland, 2010)

17. «The Small One» (USA, 1978)

18. «Tante Pose» (Norge, 1940)

19. «Miracle on 34th Street» (USA, 1947)

20. «Batman Returns» (USA, 1992)

Kåret av Roger Grosvold


Julefilmer på TV i julen

NRK: «Fanny og Alexander», «Nissen er far til alle barna», «The Holiday»,

«Gutter er gutter», «Hjem til jul», «Love Actually», «Alvin og gjengen», «Reisen til julestjernen» (1976), «Tre nøtter til Askepott» og «Donald Duck og vennene hans».

TV 2: «Mikke Mus og vennene hans feirer jul», «Mikkes jul i Andeby», «Timmi Gresshoppes julefest», «Mikkes magiske jul», «Muppet Christmas: Letters to Santa», «Miraklet på Manhattan», «Julenissen» («The Santa Clause 2»), «Finding John Christmas», «Bjelleklang», «Christmas in Wonderland» og «Flåklypa Grand Prix».

TVNorge: «En Muppet julefortelling», «Bridget Jones på randen», «Surviving Christmas», «Gremlins», «Hjelp, det er juleferie», «A Christmas Carol» (2009), «Julenissen 3» («The Santa Clause 3») og «Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet».

TV3: «The Family Stone», «Grinchen», «Alene hjemme», «Alene hjemme 2: Forlatt i New York», «Alene hjemme 3», «Hjelp, det er juleferie 2», «A Christmas Carol» (1999), «Polarekspressen», «Die Hard», «Fred Claus».


Julefilmer i to sjangrer

På Boxofficemojo.com, et amerikansk filmnettsted som holder telling med hvor mye penger de ulike filmene har spilt inn, kategoriseres julefilmene i to sjangrer.

Den ene sjangeren inneholder filmer som handler om julen, den andre filmer med handling lagt til julen.

I USA er «Grinchen» fra 2000 den mest lukrative i førstnevnte kategori, mens «Iron Man 3» fra 2013 er den mest sette blant filmene der handlingen er lagt til julen.


50 beste julefilmer

Det finnes en rekke lister over de beste julefilmene. Her finner du Total Films kåring av de 50 beste: www.totalfilm.com/features/50-best-christmas-movies

Etter bare ti dager på kino ble «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» årets mest sette film. Hittil – bare noen uker etter premieren 8. november – har mer enn 700.000 nordmenn sett den. Det er langt foran neste film på kinolista.

Suksessen skyldes blant annet at det er en vellaget, norsk og animert familiefilm skapt i Kjell Aukrusts Flåklypa-univers, mener Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

– Men det har også mye å si at det er en julefilm, fastslår hun.

Norske klassikere

En av fjorårets mest besøkte kinofilmer var 2012-utgaven av «Reisen til julestjernen». Birgitte Langballe tror begge disse nye, norske familiefilmene kommer til å bli juleklassikere.

– Det samme gjelder for de to Blåfjell-filmene; «Julenatt i Blåfjell» fra 2009 og «Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn» fra 2011. Om noen år tror jeg disse har klassikerstatus sammen med gamle, norske julefilmer som «Tante Pose» fra 1940 og «Reisen til julestjernen» fra 1976, spår hun.

Les også: Uhyggelig jul

Hun trekker også frem «Flåklypa Grand Prix» som en julefilm, til tross for at filmens handling ikke er lagt til julen. Det er likevel en film mange pleier å se i julen, blant annet fordi TV 2 har sendt den hver jul siden 2003. Den kommer på TV 2 i år også, som vanlig 1. juledag.

– Det finnes en del filmer uten julehandling, men som vi forbinder med julen og gjerne ser i julen. Slike filmer kan gi oss julestemning av mange ulike årsaker, og det er veldig individuelt hvilke filmer hver og en av oss plasserer i sjangeren «julefilm uten julehandling». «Flåklypa Grand Prix» er det beste eksemplet, men «Ringenes Herre»-filmene passer også i denne kategorien fordi alle tre hadde kinopremiere rett før jul. Og mange kommer sikkert til å forbinde de tre «Hobbiten»-filmene med julen. De to første hadde premiere oppunder jul, og den tredje får trolig USA-premiere 17. desember til neste år, forteller Langballe.

Les også: Disse vinner filmjulen

Suksess på TV og DVD

Den store julefilmen for mange – blant andre Jens Stoltenberg – er britiske «Love Actually». Den hadde ganske bra kinobesøk i Norge da den kom i 2003, forteller Langballe.

– Men det er først og fremst filmens DVD-salg i etterkant, samt gjentatte runder på TV-skjermen, som har gjort «Love Actually» til en av tidenes mest populære julefilmer, både her til lands og i mange andre land. De mest populære julefilmene har som regel hatt et veldig bra DVD-salg i mange år etter at de kom på kino. «Alene hjemme», som kom i 1990, er blant disse, sier hun.

Les også: Fransk filmfavoritt til jul

Journalist Roger Grosvold elsker film, også julefilmer. Ifølge ham må som regel flere filmingredienser blandes sammen for at det skal bli en juleklassiker.

– Julefilmer må helst ha en god stemning, gjerne litt eventyraktig eller romantisk. De kan være litt triste eller følelsesladede på andre måter, men også ha en god porsjon humor. De bør dessuten treffe et bredt publikum, med andre ord være severdige for både barn og voksne. I tillegg må de ha den egenskapen at de kan ses om igjen flere ganger uten at vi blir lei, sier filmeksperten.

Les også: «Jul i Flåklypa» allerede årets mest sette film

Han mener «Alene hjemme», «Love Actually» og «Jul i Flåklypa» er gode eksempler på filmer som inneholder det som trengs for å bli juleklassikere.

– Samtidig har du titler som «Die Hard», «Batman Returns» og «Gremlins» som har gjort seg fult fortjent til betegnelsen. Her utgjør høytiden rammene rundt historien, uten at det i første omgang dreier seg om et fredelig og forsonende budskap. For mange er ikke julen den samme uten John McClane.

Skaperne av de beste julefilmene kan altså le hele veien til banken. Så kan vi både le og gråte av filmene i kinostolen eller i sofakroken foran TV-en.

Se Rogers julefilmanbefalinger her.

Holder TV-tradisjonen i hevd

NRK har fostret oss opp med jul på TV siden den gangen Rikskringkastingen hadde monopol på fjernsyn i Norge.

Tradisjonene brytes ikke i år heller, forsikrer NRKs TV-sjef Arne Helsingen.

– Julen er en tid da mange samles på tvers av generasjonene, og siden TV har vært så sentral del av våre liv i mer enn 50 år, har NRK skapt tradisjoner som overleveres mellom generasjoner og dermed blir felles. Derfor holder vi på de mest tradisjonsrike tilbudene, spesielt i jule- og nyttårshelgen, forteller han.

Les også: Flåklypa i knipe

Sidsel Linden, redaksjonsleder i NRK, forteller at de gangene NRK har prøvd å gjøre noe «nytt» og «fikst» i julen, har det som oftest endt med «seerstorm». For eksempel da «Grevinnen og hovmesteren» ikke ble sendt da den egentlig skulle på lillejulaften.

Personvernpolicy