Mandagskvelden på TV: Fra «Broen» til Gardells gaydrama

Adam Lundgren og Adam Pålsson spiller hovedpersonene i Jonas Gardells TV-serie «Tørk aldri tårer uten hansker». Foto: MBargo/Wikimedia Commons
Adam Lundgren og Adam Pålsson spiller hovedpersonene i Jonas Gardells TV-serie «Tørk aldri tårer uten hansker». Foto: MBargo/Wikimedia Commons

Etter ti uker med mørkt, dansk krimdrama i «Broen 2» er det mandag duket for et møte med svenskenes storsuksess «Tørk aldri tårer uten hansker».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da serien, som er basert på Jonas Gardells hyllede boktrilogi ved samme tittel, gikk på svensk fjernsyn ble den fulgt av rett under halvannen million seere for hver av de tre episodene.

I «Tørk aldri tårer uten hansker» forteller Gardell historien om kjærlighet og død da aids kom til Sverige på 1980-tallet:

Unge menn som akkurat hadde kommet ut av skapet, begynte å dø – og de syke ble behandlet som spedalske, derav tittelen på både boken og TV-serien.

– Akkurat da vi begynte å kreve rettigheter og frihet og leve, begynte vi å dø av det legene kalte «bøgpesten» – homopesten, sa Gardell til NTB i høst.

Les også: Velg riktig TV

Dagen derpå

FORFATTEREN: Jonas Gardell har skrevet triologien bak serien. Her under en appell i Stockholm til minne om ofrene etter 22.juli-terroren. Foto: NTB ScanpixFORFATTEREN: Jonas Gardell har skrevet triologien bak serien. Her under en appell i Stockholm til minne om ofrene etter 22.juli-terroren. Foto: NTB Scanpix

NRK var tidlig ute med å sikre seg den nå prisbelønte serien, i likhet med blant andre BBC, men har valgt å ha sendestart dagen etter Verdens Aidsdag 1. desember.

– Handlingen foregår jo også rundt juletider, sier NRK1s kanalsjef Lise Storm Hansen, som kaller det «en viktig serie» på grunn av historien den forteller.

– Det er en utrolig sterk serie, om de homofile i Stockholm, med en sterk farsfigur som tar seg av de yngre, samtidig som den skildrer familiene de kommer fra. Det handler om omsorg – og om omsorgssvikt.

Men kanalsjefen fastslår at serien dessuten er et kvalitetsdrama med sterke skuespillere, og som tross et vanskelig tema favner svært mange. Det er også en sterk kjærlighetshistorie.

– Jeg tror den brede appellen skyldes det menneskelige aspektet i serien; at vi alle kan føle oss utenfor og sårbare. Det rører mange.

Les også: Lilyhammer-stjerne føler seg ydmyket av NRK

– Verdt å lære å kjenne

Jonas Gardell ble folkekjær i Sverige etter først bøkene, deretter fjernsynsserien. Men da NTB intervjuet ham i anledning av at trilogien utkom på norsk, sa han at han trodde den enestående hyllesten i hjemlandet «skyldtes skamfølelse».

– Dette var en viktig del av svensk historie som man ikke kunne. Folk følte at det var noe man ikke hadde gjort bra, sa Gardell, som mener at både respekten og toleransen for homofile i dag fremdeles er «relativ».

– Den største forskjellen er myndighetenes holdning, at diskriminering ikke er akseptabelt, sa han. Selv var Jonas Gardell opptatt av at han hadde nådd målet sitt:

Om å bryte stillheten og sørge for oppreisning, så de unge, døde mennene fikk plass en gang for alle i svensk historie.

– De var så flotte, de er verdt å lære å kjenne, sier Gardell.

Nå får også norske TV-seere møte Rasmus, Benjamin og Paul.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus