Norskinspirert Disney-tegnefilm hylles

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye Disney-tegnefilmen «Frost» («Frozen»), som har hentet mye inspirasjon fra Norge, blir godt mottatt i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en anmeldelse i det amerikanske magasinet Forbes blir filmen som har norgespremiere 1. juledag omtalt som noe av det beste selskapet har gjort innen animasjon på lang tid.

Selskapet som DreamWorks, Pixar og 20th Century Fox har lenge dominert dette filmmarkedet der Disney i sin tid var enerådende, men skal vi tro anmeldelsen har «Frost» kvaliteter som bringer den nær toppen av Disneys beste tegnefilmer – og det sier ikke så lite.

«Den er flott animert, flott spilt, forfriskende feministisk og har noen av de beste Disney-sangene på lang tid. Den perfeksjonerer Disneys prinsessefortelling og utforsker samtidig en rekke relevante temaer, ikke minst selskapet egen plass i filmhistorien», skriver kritikeren Scott Mendelson om historien – som er løst basert på H. C. Andersens «Snødronningen».

Les også: Disney får kjeft for latino-prinsesse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspirert av Norge

Også prestisjefylte Time vier filmen oppmerksomhet, og mener blant annet:

«Det er flott å se Disney tilbake til røttene sine, i full blomst. De har skapt en overlegen musikalsk underholdningspakke som drar veksler på Walt-tradisjonen og viser animasjonens fulle prakt».

Se traileren til «Frost» øverst i artikkelen

Handlingen i filmen er sterkt inspirert av Norge og Disneys folk har tilbrakt mye tid i Norge for å hente inspirasjon. Det mangler ikke på referanser til Norge i filmen, skriver Innovasjon Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum får se norske fjorder, stavkirker, vikingskip, Nidarosdomen, Bryggen i Bergen, troll som snakker norsk og en handelsmann som selger lutefisk.

Les også: Walt Disneys siste gjenlevende datter er død

Saken fortsetter under bildetDen nye Disney-tegnefilmen «Frost» har hentet mye inspirasjon fra Norge, og har norgespremiere 1. juledag. Her er prinsessen Anna, snømannen Olaf, fjellfareren Kristoff og reinsdyret Sven. Foto: AP Photo/NTB scanpix Den nye Disney-tegnefilmen «Frost» har hentet mye inspirasjon fra Norge, og har norgespremiere 1. juledag. Her er prinsessen Anna, snømannen Olaf, fjellfareren Kristoff og reinsdyret Sven. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottland fikk «Disney-reklame»

– Disney har invitert norsk reiseliv og Innovasjon Norge til å være med på et opplegg rundt markedsføring og lansering av filmen. Det er et Hollywood-tilbud vi bare ikke kunne si nei til, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin.

Forrige gang Disney gjorde noe tilsvarende, var via sitt selskap Pixar med filmen «Modig» («Brave»), der historien er lagt til Skottland.

VisitScotland var Disneys samarbeidspartner i den forbindelse, og skottene har mange positive erfaringer.

VisitScotland antar at filmen har bidratt til en interesse for Skottland verdt over en milliard kroner for skotsk økonomi.

Se bildeserien: Slik gikk det med eventyr-prinsessene

Forhekset kongedømme

«Frost» handler om de to prinsessesøstrene Anna og Elsa. Trolldom forhekser kongedømmet til evig vinter, men den uredde Anna legger ut på en reise for å finne sin søster Elsa og sette en stopper for hennes forbannelse.

Med seg på reisen har hun fjellfareren Kristoff og hans gode venn, reinsdyret Sven.

På reisen gjennom et norsk vinterlandskap møter de mystiske troll og snømannen Olaf.

Regien er ved Chris Buck («Tarzan» og «Surf's Up») og Jennifer Lee (manusforfatteren bak «Rive-Rolf»).