Meny

Monsteret som ble en mus

En ny bok mener Sture Bergwall er et offer for et psykologisk ekseriment. I Falun tingrett kunne 63-åringen i forrige uke bevege seg fritt blant tilhørere, familie og venner. Før jul skal den adminsitrative domstolen ta stilling til fortsatt psykiatrisk tvang. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOKANMELDELSE: Da monsteret Thomas Quick ble edru og sluttet å lyve, dukket en tidligere misbruker og småkriminell mann frem. Nå avdekkes terapeutene som var med på å bygge et luftslott.
«Mannen som slutade ljuga»

 

Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

 

Forfatter: Dan Josefsson

553 sider.

Forlag: Lind & co

Det gode kan virkelig bli det bestes fiende.

I Dan Josefssons nye bok om Sture Bergwall (63) beskriver munnhellet intensjonene hos politi, påtalemyndighet, terapeuter og pasienten som alle tror på den bestialske massemorderen Thomas Quick.

Han har skrevet historien om hvordan fornuftige personer trekkes inn i den tragiske runddansen som førte til Nordens største rettsskandale.

Og hadde ikke temaet vært så alvorlig, ville fortellingen vært morsom.

Boken heter «Mannen som slutat ljuga», og den føyer seg inn i en rekke bøker om fenomenet Quick som skapte skrekk blant svært mange på 90-tallet.

Det var kannibalen og seriemorderen som selv ble voldtatt og misbrukt av sine foreldre fra han var en liten gutt på bare fire år.

Og han fortalte gjerne om alle ugjerningene som det ikke fantes vitner til.

Boken er anmeldt av Ola Karlsen, journalist i ABC Nyheter. Han har fulgt Sture Bergwall-saken tett i flere år. Foto: ABC Startsiden Boken er anmeldt av Ola Karlsen, journalist i ABC Nyheter. Han har fulgt Sture Bergwall-saken tett i flere år. Foto: ABC Startsiden

Psykologisk eksperiment

Nå er den 63 år gamle svensken frifunnet for de åtte drapene han ble dømt for i årene 1993-2001. Alle dommene baserte seg på tilståelser som kom fram mens han var underlagt tvungen psykiatrisk behandling.

For et år siden kom boken «Fallet Thomas Quick», skrevet av journalisten Hannes Råstam. Den avdekket feil, løgn og svik i det svenske rettssystemet.

Les også: Kledd naken for å bli renvasket

Konklusjonen hans var at Sture Bergwall både hadde bidratt til - og var et offer for - en rettsskandale.

Josefssons tema er i første rekke den gruppen av psykoterapeuter som fikk ansvar for den kriminelle blandingsmisbrukerenfra tidlig 90-tall.

Han kaller dem en sekt bygd opp rundt en sterk leder som forvaltet sannheten. Dette er med andre ord også historien om Margit Norell, psykoterapeuten bak teorier om fortrengte barndomsminner som gjenspeiler seg i handlinger begått voksen alder.

Bergwall ble utsatt for et psykologisk eksperiment, mener forfatteren.

I kombinasjon med en pasient som manipulerte og strebet etter å fortsette sitt misbruk av sterke medisiner på narkotikalisten, skapte det et monster.

For leseren er det skremmende. Hvordan kan slike personer, under dekke av forskning og vitenskap, få ansvar for andres psykiske helse? 

Forfatteren bygger opp sin bok tabloid, med to klare motpoler - Bergwall og Norell.

Det fungerer fordi begges fortellinger er uvanlige og sterke, og fordi kombinasjonen fikk så veldig store konsekvenser.

Ingen kunne bekrefte

Teraputene ønsket å helbrede Thomas Quick. De trodde på hans utrolige fortelling om «Simon». Det skal ha vært en lillebror som ble født da Quick var fire år.

Mora skal ha kommet på kjøkkenet med den nyfødte hengende mellom beina og der oppdaget at faren voldtok fireåringen. Når så faren skal ha kuttet navlestrengen skal han ha skåret strupen av babyen, for så å tvinge fireåringen til å spise deler av kroppen.

Deretter skal de ha begravd «Simon» i en skoeske.

At ingen av Bergwalls seks søsken kunne bekrefte hverken overgrep eller at moren var gravid på det tidspunktet, fortyrret hverken terapeuter eller politi.

Les også: Sture Bergwall vant mer enn en halv seier

Det er mer en forstemmende at teoriene fikk leve videre, mens både vitnemål og fakta motbeviste dem.

Josefsson viser også hvordan politiets forhørsleder selv inntar rollen som terapeut i en jakt etter flere «bortgjemte minner», i avhørene gir han ledetråder til Quick som raskt tilpasser seg.

Også forhørslederen utvikler en egen teori hvor Quicks kroppsspråk blir viktigere å tolke enn de ordene som blir ytret. Det er rystende og må gi gysninger til etterlatte, pårørende og alle andre som er opptatt av rettssikkerhet og rettferdighet.

Etter all sannsynlighet vil Bergwall slippe videre tvangspsykiatrisk behandling allerede før jul.

Hans løgner og falske minner har gjort livene til mange vanskelige. Bergwall vil alltid eie et dårlig rykte, selv om han har sluttet å lyve om de fortsatt uoppklarte drapene.

Det er å håpe at Josefssons grundige og meget lesverdige bok bidrar til at de som fortsatt tror Bergwall er skyldig, også tar en ny runde med seg selv.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus