Flåklypa i knipe

Regissør Rasmus Sivertsen sammen med noen av dukkene under pressedagen for filmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Regissør Rasmus Sivertsen sammen med noen av dukkene under pressedagen for filmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gal redaktør, en snømaskin ute av kontroll og en dypt bekymret Ludvig: Den nye Flåklypa-filmen tar oss med til et både velkjent og nyslipt univers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om «Jul i Flåklypa»

* Flåklypa-gjengen er tilbake, 38 år etter at den mest sette norske filmen gjennom tidene, «Flåklypa Grand Prix», kom.

* Den nye filmen hadde verdenspremiere i Alvdal forrige helg. Den har ordinær norgespremiere fredag 8. november.

* Alt er laget for hånd og animert på gamlemåten, med såkalt stop-motion-teknikk.

* Over 124.000 stillbilder ligger til grunn for den 72 minutter lange kino-filmen.

* De små figurene som forestiller Solan, Ludvig og Reodor Felgen har ifølge Dagbladet samlet kostet et sekssifret beløp å lage.

* Filmen er produsert av produksjonsselskap Maipo Film, med Qvisten Animation AS som co-produsent.

* Filmen «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» er tillatt for alle.

Produsent Cornelia Boysen og regissør Rasmus Sivertsen sier de både ville skape noe helt nytt, men også i aller høyeste grad gi honnør til Aukrust, med sin nytapping av Flåklypa-universet.

– Det startet med at vi kjøpte filmrettighetene til boka «Solan og Ludvigs jul» av Harald Sommerin Simonnæs. Han hadde skrevet en helt ny historie, som ivaretar arven etter Aukrust. Det var det vi også ville gjøre, sier produsenten.

Aukrust-slekta er ifølge duoen fornøyd med filmresultatet, og det var også Alvdal-folket etter at filmen fikk festpremiere der forrige helg.

Les også: «Thor»-stjernene ble inspirert av Lofoten

– Pur lykke

Solan-stemmegiver og skuespiller Kari-Ann Grønsund er ikke mindre begeistret hun heller, og sier følgende om å få Solan-jobben:

– Det var pur lykke, et ærefullt oppdrag! Før meg har Kari Simonsen og Grethe Kausland løst dette glitrende. Jeg måtte løse det på min måte. Men det har vært fantastisk å få ta del i et univers som har betydd mye for meg. Jeg har lest alle bøkene og hadde gleden av å møte Kjell Aukrust flere ganger i Kunstnerforeningen. Jeg føler absolutt at denne filmen er laget i hans ånd, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En nyskrevet fortelling – samt figurer som ser litt annerledes ut enn vi har vært vant til: Er ikke dette å tukle med Aukrust-arven?

– Nei, det synes jeg ikke. Dette universet er så rikt, det tåler da en film som er nokså trofast mot grunntonen i Aukrust-universet, sier Grønsund til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hyller Arne Skouen 100 år etter at han ble født

– Riktig dialekt

Det er Trond Høvik som har gitt stemmemessig liv til Ludvig, mens Trond Brænne rakk å låne stemmen til Reodor Felgen før han brått gikk bort tidligere i år.

– Stemmene ble spilt inn før filmen ble laget. Slik ble skuespillerne i høy grad med på å forme karakterene, sier regissør Rasmus A. Sivertsen. Også Kåre Conradi, John Brungot og Toralv Maurstad har satt sterkt preg på filmen med stemmene sine.

Regissøren forteller at det også var viktig å få riktig dialekt på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man jobber med Aukrusts stoff, glir det fort over i Hedmark-dialekt. Det ville vi ikke ha, for det er jo feil. Så da hyret vi inn en språkkonsulent fra Alvdal til å hjelpe oss. Flere alvdølinger har gitt meg tilbakemeldinger på at vi har fått det til.

Saken fortsetter under bildetFra venstre: Trond Høvik, som har gitt stemmen til Ludvig, Kari-Ann Grønsund som har gitt stemme til Solan, regissør Rasmus Sivertsen og produsent Cornelia Boysen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpixFra venstre: Trond Høvik, som har gitt stemmen til Ludvig, Kari-Ann Grønsund som har gitt stemme til Solan, regissør Rasmus Sivertsen og produsent Cornelia Boysen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Regissøren legger ikke skjul på at det har vært andre og større utfordringer med filmen.

– Vi har jobbet med Flåklypa-prosjektet siden 2008 og de siste 2,5 årene har vi jobbet med selve filmskapingen. Vi har brukt stop motion-teknikk, som vi ikke har så mye erfaring med i Norge. Derfor hentet vi hjelp fra et slags omreisende sirkus i bransjen, som blant annet var med på å skape Tim Burton-filmen «Frankenweenie».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske filmer priset i Chicago

Spent på mottakelse

Regissøren sier at filmteamet jobbet med totalt ni sett, de rigget noen steder mens de filmet på et par andre. Men det ble ikke spilt inn mer enn ca. fire sekunder film per dag.

Det er et nitid arbeid å jobbe med ekte dukker og små bevegelser, må vite, og det ble tatt noe slikt som 124.000 stillbilder.

– Selv om historien vår bygger på en nyere historie, som ikke Aukrust selv skrev, så har vi hentet inn mange elementer fra bøkene hans. Nå er vi veldig spente på mottakelsen, og om filmen innfrir lokalt. Vi har hatt et par utenlandssalg, til Frankrike og Danmark, men det mest spennende nå er å se hvordan filmen tas imot her hjemme, sier regissøren videre til NTB.

Han synes ikke det bød på store utfordringer å lage en film som tar hele familien på alvor:

– Aukrust skrev for voksne, så humoren og satiren hadde vi. Og ungene får fart og spenning i bøtter og spann. Det er ville kjelkeferder, en gal robot og en skummel snømaskin. Det burde være noe her for alle, også for 50-tallsnostalgikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ludvig må virkelig trå til i denne filmen, vil dere fremme et budskap om at man må våge å overvinne frykt, Sivertsen?

– Tja, det er jo ingen dum moral, det. Vi har i alle fall villet lage en film med mye varme og sjarm og jeg håper at folk går ut av salen med et smil om munnen og varme i hjertet. Får de litt julestemning på kjøpet, så gjør jo det oss ekstra glad, konkluderer han.