SVT lot jurister vurdere rasisme-debatten på Skavlan

KUTTET: Mens svenske tv-seere fikk se hele rasisme-debatten mellom Jens Stoltenberg og den svenske komikeren Özz Nûjen, fikk NRK seere en mye snillere versjon. Foto: Skjermdump NRK.no
KUTTET: Mens svenske tv-seere fikk se hele rasisme-debatten mellom Jens Stoltenberg og den svenske komikeren Özz Nûjen, fikk NRK seere en mye snillere versjon. Foto: Skjermdump NRK.no

NRK klippet vekk deler av kritikken mot Frp og Høyre som Özz Nûjen kom med på «Skavlan» før helgen. SVT valgte på sin side å vise hele sekvensen, men først etter at jurister hadde vurdert den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Både jeg og juristene mente at dette lå på riktig side, sier SVTs prosjektleder Henrik Stockare til Aftonbladet.

Under programmet kom den svensk-kurdiske komikeren Özz Nûjen med kraftig kritikk av Frp og Høyre i en replikkveksling med tidligere statsminister Jens Stoltenberg. NRK valgte å klippe vekk deler av debatten, blant annet fordi Frp og Høyre ikke var til stede for å svare anklagene fra Nûjen.

– For meg var ikke dette så kontroversielt. NRKs bedømmelse må stå på deres regning. Vi og våre jurister hadde ingen problemer med dette, sier Stockare.

Bakgrunn: NRK klippet vekk Norges-kritikk

Han påpeker at de presseetiske regelverkene i Norge og Sverige ikke er helt like.

Nûjen mener selv at NRK har opptrådt «feigt». Ifølge ham framstår redigeringen av innslaget som sensur.

Her er hele biten som ble kuttet i:

Özz Nûjen:

– Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?

Jens Stoltenberg:

– Jeg mener rasisme er når du diskriminerer mennesker på grunn av rase eller hudfarge. Det er forbudt i Sverige og forbudt i Norge. Det er jeg imot.

– Men jeg mener at det er desto viktigere å være tydelig i forhold til hvordan vi bruker ord og uttrykk som skaper fordommer som bygger opp avstand mellom mennesker. Der har vi som politiske ledere et ansvar, og der har jeg vært kritisk til mye av det Fremskrittspartiet har stått for og gjort, men jeg mener likevel det er et skarpt skille mellom det og rasisme.

Skavlan påpeker at Fremskrittspartiet ikke er i studio og dermed ikke kan forsvare seg.

Özz Nûjen:

- Ja, det vet jag men det är också många som jag som inte heller är där och kan försvara sig när Fremskritts­partiet pratar.

Kilde: Aftonbladet.se

Personvernpolicy