Michael Bay snuser på tungtvannsfilm

Historien om de norske tungtvannssabotørene fra 1943 fenger fortsatt og skal bli film og fjernsynsserie. Her er flere av sabotørene samlet på gamle tomter på Vemork i 1990. Bak fra v.: Knut Lier Hansen, Arne Kjelstrup, Rolf Sørlie og Hans Storhaug, mens foran sitter Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Birger Strømsheim og Claus Helberg. Foto: Bjørn Berg/NTB scanpix
Historien om de norske tungtvannssabotørene fra 1943 fenger fortsatt og skal bli film og fjernsynsserie. Her er flere av sabotørene samlet på gamle tomter på Vemork i 1990. Bak fra v.: Knut Lier Hansen, Arne Kjelstrup, Rolf Sørlie og Hans Storhaug, mens foran sitter Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Birger Strømsheim og Claus Helberg. Foto: Bjørn Berg/NTB scanpix

«Transformers»-regissør Michael Bay skal produsere – muligens også ha regi – på en actionthriller basert på en hittil ikke utgitt amerikansk faktabok om tungtvannsaksjonen på Vemork.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er filmselskapet Paramount som ifølge filmnettstedet The Wrap har sikret seg rettighetene til Neil Bascombs bok «Sabotage: A Genius Scientist, His Band of Young Commandos, and the Mission to Kill Hitler's Super Bomb».

Bascomb har tidligere skrevet krigsbøker som «Jakten på Eichmann» og «Rødt mytteri» før han nå tok for seg det norske krigsdramaet. Som altså er historien fra andre verdenskrig om hvordan de allierte stoppet Hitlers atombombeplaner gjennom å sende ni menn, med Kompani Linge i spissen, inn for å sprenge Norsk Hydros tungtvannsfabrikk på Vemork.

Les også: Rasende kafégjest skremte vannet av kunder

NRK på banen også

Hollywood-regissør Michael Bay. Foto AP Photo/NTB scanpixHollywood-regissør Michael Bay. Foto AP Photo/NTB scanpix

Samtidig er NRK i gang med en serie kalt «Kampen om tungtvannet», som ble tildelt 11,7 millioner kroner fra Norsk filminstitutt tidligere i år og har planlagt premiere neste jul.

Mandag offentliggjøres rollelisten, ifølge filmnettstedet Filter som fikk følgende reaksjon da seriens regissør Per-Olav Sørensen, kjent med «Halvbroren», fikk høre om de amerikanske planene:

– Jøss. Ja, ja – førstemann til mål.

Les også: Ragnarok – Norges svar på Indiana Jones

To filmer fra før

Sørensen røper at på rollelisten hans står «mange unge talentfulle norske skuespillere, store engelske og tyske navn. Store».

Historien har fenget før: Det er laget to kinofilmer om tungtvannssabotasjen på Vemork, den dels dokumentariske, norske «Kampen om tungtvannet» (1948), der flere av de originale deltagerne spilte seg selv, og det britiske actioneventyret «The Heroes of Telemark» fra 1965,

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus