Kunstneropprop for Nasjonalgalleriet

Det er ikke gitt at det blir kunst i Nasjonalgalleriet etter 2020. Etter at Stortinget har vedtatt et nytt Nasjonalmuseum, er framtiden for det ærverdige bygget høyst usikker. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix
Det er ikke gitt at det blir kunst i Nasjonalgalleriet etter 2020. Etter at Stortinget har vedtatt et nytt Nasjonalmuseum, er framtiden for det ærverdige bygget høyst usikker. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix

Flere sentrale personer i Kunst-Norge ber den påtroppende regjeringen redde Nasjonalgalleriet. Det vil være «kulturell vandalisme» å avvikle det som kunstmuseum, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oppropet – signert av 17 personer, med bakgrunn som kunstnere, forfattere, akademikere – påpekes det at Nasjonalgalleriet i Oslo er en «ikon-bygning som har stått sentralt i utviklingen av norsk kultur».

– Planene om å avvikle Nasjonalgalleriet som kunstmuseum er kulturell vandalisme. Vi venter at den nye regjeringen redder Nasjonalgalleriet som visningssted for bildekunst og at den fører videre byggeprosjekt på Vestbane-tomten med de justeringer dette tilsier, heter det i oppropet.

Les også: Revolusjonsstemning da teatret ble åpnet

Oppropet er undertegnet av styremedlem Egil Alnæs i Nasjonalgalleriet, maler Håkon Bleken, glasskunstner Ulla-Mari Branteberg, skuespiller og regissør Bentein Baardson, forfatter Jon Fosse, tekstilkunstner Brit Fuglevaag, maler Håkon Gullvåg, maler, tegner og grafiker Karl Erik Harr, forfatter Roy Jacobsen, tidligere kulturminister Lars Roar Langslet (H), kunsthistoriker og professor Magne Malmanger, høyesterettsadvokat Francis Sejersted, grafiker og maler Inger Sitter, professor i konservering og kunstteknologi Erling Skaug, sosiolog, idéhistoriker og rettsteoretiker Rune Slagstad, arkitekt Fredrik Torp og tidligere statsminister Kåre Willoch (H).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus