Historisk Emmy-pris til norsk regissør

Deeyah Khan har bodd i London i mange år, men har norskregistrert produksjonsselskap. Foto: Lee Eslinger/Wikimedia Commons
Deeyah Khan har bodd i London i mange år, men har norskregistrert produksjonsselskap. Foto: Lee Eslinger/Wikimedia Commons

Norske Deeyah Khan er tildelt Emmy-prisen – TV-bransjens svar på Oscar – for sin dokumentarfilm om æresdrap i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er helt overveldet. Vi kom til New York for å feire at filmen ble nominert. Jeg hadde ingen forhåpninger om noe annet, sier den norsk-pakistanske filmskaperen, musikeren, og kunsteneren til Aftenposten.

Ifølge avisen er dette første gang noen sinne at en film fra Norge går til topps i Emmys kategori for nyhets- og dokumenterprogrammer.

Dokumentaren «Banaz: A Love Story» handler om drapet på den britiskkurdiske 20-åringen Banaz i Sør-London. Banaz ble i 2006 brutalt drept av familien, som ikke godtok hennes valg av kjæreste. Siden er hennes far, en onkel og to fettere blitt dømt til livstid i fengsel.

– Dette er på mange måter hennes pris. Jeg er så takknemlig for å kunne ære henne på denne måten, sier Deeyah om Banaz.

Filmen, som er lagt ut i sin helhet på YouTube, er sett av flere millioner etter at den ble vist på britisk fjernsyn i 2011. Siden har den fått en rekke priser. Deeyah Khan har bodd i London i mange år, men hennes produksjonsselskap Fuuse er registrert i Norge, og dokumentarfilmen har fått støtte fra Fritt Ord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus