Tre tatt for kunsttyveri i Bergen

Politiet hadde tirsdag ettermiddag ennå ikke avhørt de tre mennene som er pågrepet og siktet for tyveri av Kina-kunst fra Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ble tatt i Oslo mandag og tirsdag. Politioverbetjent Jørn Solsvik sier at de tre er siktet for grovt tyveri eller medvirkning til det.

– To av dem har nå kommet til Bergen, mens den tredje fortsatt er i Oslo, sier Solsvik til NTB.

Tilbakeholdne

Han sier at de tre blir forsøkt avhørt tirsdag kveld eller onsdag. Det vil trolig ikke komme noen avgjørelse før onsdag om de tre skal framstilles for varetekt, opplyser Solsvik.

Politiet er foreløpig tilbakeholdne med opplysninger i saken, og Solsvik vil ikke si noe om hvordan pågripelsen skjedde.

Styreleder for Kunstmuseene i Bergen, Ruth Brudvik, fikk vite om pågripelsen via mediene.

– Jeg ble rett og slett glad, sier hun til Bergens Tidende.

Hun synes det er bra at politiet har gått til en pågripelse.

– Jeg håper dette fører til at vi får kunsten tilbake, og at dette kan bidra til at forrige innbrudd i 2010 blir oppklart.

Andre gang

Det var natt til lørdag 5. januar at tyver brøt seg inn og tok med seg 25 kunstgjenstander i porselen, jade, bronse og papir fra Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen.

Museet er en del av Bergen Kunstmuseum og kalles også Permanenten. Flere gjenstander ble også skadd eller ødelagt i innbruddet.

Bilder fra overvåkingskameraer inne i museet viser tyvene som bryter seg inn i museet, knuser montre og forsyner seg av samlingen.

Dette var andre gang på litt over to år museet var utsatt for innbrudd. I desember 2010 ble 56 gjenstander stjålet. Ingen er pågrepet for dette tyveriet, og gjenstandene er ikke kommet til rette.

Spekulasjoner har gått ut på at kunstgjenstandene selges til velstående kinesere.

Pakket ned

Etter innbruddet i Permanenten valgte direktør Erlend G. Høyersten å pakke ned Kinasamlingen og samtidig stenge fløyen med internasjonal modernisme i Lysverket.

– Årsaken er hensyn til sikkerheten til mange av museets mest verdifulle kunstverk. Det er usikkert hvor lenge kunsten vil være utilgjengelig for publikum, skriver museet på sine nettsider.

Personvernpolicy