Aase Nordmo Løvberg er død

Aase Nordmo Løvberg er død
Aase Nordmo Løvberg er død

Aase Nordmo Løvberg, en av Norges største operasangere, er død, 89 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun døde fredag på Lillehammer, der hun var bosatt, melder familien.

Aase Nordmo Løvberg var en av de største operasangere Norge har hatt. Hun gjestet store scener både i Europa og USA, har vært professor ved Norges musikkhøgskole og sjef for Den Norske Opera.

– Hun hadde en gudegitt stemme fra naturens side, og den blankpusset hun så den fylte de største saler. Og så sang hun rett inn i folks innerste, på en måte hun bevarte gjennom hele karrieren, sa tidligere operasjef Bjørn Simensen da en biografi om henne ble lansert i 2008.

Regnet gull

Aase Nordmo var født i Målselv i Troms i 1923. Sin offentlige debutkonsert hadde hun i Universitetets aula i 1948. Den vakte stor begeistring, og hun måtte gjenta konserten flere ganger.

I OL-året 1952 ble hun invitert til å synge i Konserthuset i Stockholm. Det gjorde hun på en måte som fikk en av Sveriges strengeste kritikere til å skrive at det «regnet gull» under konserten.

Operasjefen i Stockholm leste avisen, inviterte henne til å prøvesynge, og i 1952 flyttet hun til Stockholm og ble ansatt ved operaen der. I Stockholm sang hun med storheter som Jussi Bjørling.

– Han var fantastisk å synge mot, sa hun i et intervju med NRK.

Store scener

Det internasjonale gjennombruddet hadde Aase Nordmo Løvberg ved Wien-operaen i 1957, dit hun ble invitert av Herbert von Karajan for å synge Sieglinde i Wagners «Valkyrien». Senere gjorde hun suksess på store scener som Metropolitan i New York og Covent Garden-operaen i London.

Parallelt med den internasjonale operakarrieren hadde hun en utstrakt konsertvirksomhet i Norge, med en rekke turneer over hele landet, med både romansekonserter og kirkekonserter, går det fram av en artikkel i Store Norske Leksikon.

Da Norges musikkhøgskole (NMH) ble opprettet i 1973, ble Nordmo Løvberg ansatt som landets første professor i sang. Fra 1978 til 1981 var hun sjef ved Den Norske Opera.

Aase Nordmo Løvberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1957 og til kommandør i 1981. Hun er kommandør av den svenske Nordstjärneorden og innehaver av flere andre utenlandske ordener.

Personvernpolicy