Anne-Lise Berntsen er død

Anne-Lise Berntsen er død
Anne-Lise Berntsen er død

Den norske sopranen Anne-Lise Berntsen er død, 69 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Lise Berntsen døde i Oslo klokken 3.30 natt til lørdag etter en tid med sykdom. Sangeren bodde de siste årene i Vardø i Finnmark.

Berntsen har opptrådt ved operahus verden over og gjort en rekke musikkinnspillinger. Hun konsertdebuterte i 1978 i Oslo og operadebuterte i 1984 på Kungliga Teatern i Stockholm. Dette skjedde først etter en lang pause som kom da hun avbrøt sangstudier som ung i Salzburg.

Les også: Odd Børretzen er død

Som 19-åring ble hun spådd en lysende framtid og snart kalt «Die kleine Flagstad».

– Særpreget stemme

– Hun hadde en særpreget stemme som du gjenkjente med en gang, med et enormt omfang og dybde. Hun har hele tiden og i hele livet sitt jobbet for å bruke den på nye måter, ikke bare for opera. Til og med arabisk sang lærte hun seg, forteller hennes mangeårige samarbeidspartner, organisten og komponisten Nils Henrik Asheim.

Berntsen og Asheim har siden 1994 samarbeidet om prosjektet «Engleskyts» som omfatter to musikkalbumutgivelser med norske folketonesalmer og orgelimprovisasjoner. De har holdt felles konserter i alle disse årene og fram til i år.

Han beskriver en sanger som var enormt vitebegjærlig og som kontinuerlig utforsket. Det var trolig derfor en operakarriere ikke passet henne.

Selv har Anne-Lise Berntsen formidlet dette på hjemmesiden sin om karrierevalget:

– Jeg har gått langs den klassiske sangens slagne landevei, men liker meg best i grøftekantene, på skogveiene og i de slitne bydelene. Der plukker jeg opp andre sanger og tar dem med på ferden videre.

Scene og skole

Anne-Lise Berntsen ble født 28. august 1943 i Drammen. Hun vokste opp i Eggedal i Buskerud.

Sopranen operadebuterte på Kungliga Teatern (i dag Kungliga Operan) i Stockholm i 1984. Gjennombruddet som operasanger kom i Folkeoperaen i Stockholm i tittelrollen til Giacomo Puccinis «Turandot» i 1988.

Hun har senere hatt store roller ved operahusene i blant annet København og Göteborg i tillegg til solistkonserter i Europa, USA og Japan.

Berntsen har også undervist i sang i flere år ved NTNU i Trondheim.

De siste årene har hun arbeidet med operaen «Kiberg-Odysseen» sammen med komponisten og tekstforfatteren Trygve Brøske.

Stykket handler om skjebnen til finnmarkpartisanene og skal framføres under Festspillene i Nord-Norge i 2014.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden