- En fornærmelse mot litteraturen og menneskeheten

Ai Weiwei (t.venstre) er en av Kinas største kunstnere og systemkritikere. Nå reagerer han på at Mo Yan (t.høyre) fikk Nobelprisen i litteratur (Foto: NTBscanpix).
Ai Weiwei (t.venstre) er en av Kinas største kunstnere og systemkritikere. Nå reagerer han på at Mo Yan (t.høyre) fikk Nobelprisen i litteratur (Foto: NTBscanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinestiske kunstneren og dissidenten Ai Weiwei reagerer kraftig på at Nobelprisen i litteratur gikk til landsmannen Mo Yan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å gi prisen til en slik forfatter er en fornærmelse mot menneskeheten og mot litteraturen. Det er skamfullt for komiteen at de gjør dette valget som ikke lever opp til den kvaliteten litteraturen til tidligere vinnere har hatt, sier kinakritiker og kunstner Ai Weiwei til britiske The Independent.

Weiwei er Kinas mest kjente samtidskunstner og også en av regimets skarpeste kritikere. Han mener at Mo Yans litteratur forskjønner situasjonen i hjemlandet.

- Se hva som skjedde med Liu Xiaobo

- Dette forderver Nobels litteraturpris og setter tidligere pristagere i vanære, sier kunstneren til svenske Dagens Nyheter.

Han trekker frem tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010 som et eksempel på det motsatte.

- For bare to år siden gikk en fredspris til en kineser som ville uttrykke meningene sine. For det ble han kastet i fengsel. I dag fikk en kineser litteraturprisen, en kineser som ikke bare skriver om den politiske situasjonen, men som skjønnmaler den, sier Weiwei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at Mo Yan er en trofast følger av den kommunistiske statens partilinje.

Mo Yan har likevel gitt sin støtte til Liu Xiaobo i løpet av de siste dagene.

- Jeg håper Liu kan få frihet så fort som mulig, sier han til reportere som hadde møtt opp i hans hjemby Gaomi.

Mo Yan sier at han ikke har noen kjennskap til Liu Xiaobos politiske virke.

Les også: Mo Yan får Nobels litteraturpris

- Du kan aldri skille litteraturen og kampen i dagens politiske situasjon. Kina er en stat uten frihet til å uttrykke seg, sier Al Weiei til Independent.

Hyllet som Kinas første vinner

I Kina blir Mo Yan nå hyllet som den første kinesiske vinneren av Nobelprisen i litteratur.

- Mo Yan vinner Nobelprisen i litteratur! Det er første gang en kinesisk forfatter vinner Nobelprisen i litteratur. Kinesiske forfattere har ventet for lenge, det kinesiske folket har ventet for lenge, skriver kommunistpartiets offisielle organ People`s Daily.

Dette til tross for at kineseren Gao Xingjjan fikk prisen i 2000. Xingjjan har senere emigrert til Frankrike og blitt fransk statsborger.