Meny

Ny Breivik-bok med kraftig skyts mot moren

OMSOGRSSVIKT? Forfatteren av en ny bok om massemorderen Anders Behring Breivik går langt i å antyde at morens oppførsel bidro til at han ble som han ble. Foto: Frank Augstein (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny bok hevder forfatteren Aage Storm Borchgrevink at Anders Behring Breivik ble utsatt for mishandling og omsorgssvikt som barn.

Forfatteren går langt i å antyde at morens oppførsel bidro til at Breivik ble som han ble, og går langt i å gi henne en psykiatrisk diagnose, skriver VG.

Borchgrevink har hentet sine opplysninger fra barnevernsdokumenter med nærgående beskrivelser av terroristens familie og legger stor vekt på den betydningen hans barndom og oppvekst fikk for terrorhandlingene. Dokumentene var en del av politietterforskningen, men er ikke tidligere omtalt i mediene.

«Den mørke impulsen kom etter mitt syn fra barndommen, ikke fra kontrajihadistene», skriver han i boken, og mener at barndommen var grobunnen for at Breivik endte opp som terrorist.

Les også: - Mediedekningen gjorde Breivik til et ikon

– Barndommen viktig

– Det er særlig i barndommen til Breivik jeg går lenger i å beskrive detaljene i den omsorgssvikten han ble utsatt for. Det er viktig fordi det beskriver hvor hatet hans kan ha kommet fra, sier Borchgrevink.

Han sier det har manglet en komplett beskrivelse av terroristen og mener man må gå grundig inn i hans historie for å kunne finne ut hvor hatet kommer fra.

Forfatteren har hentet ut rapportene fra psykologene ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri fra 1983, og konkluderer selv med det samme som psykologen som vurderte familien da: At Breivik ble utsatt for omsorgssvikt.

Borchgrevink mener likevel at opplysningene ikke er ødeleggende for moren og at han ikke beskriver henne som en ondsinnet overgriper.

– Det bildet som tegnes er av en delvis syk og forvirret kvinne. Det er hun som ber om hjelp fra det offentlige, en hjelp hun egentlig ikke fikk, sier Borchgrevink.

Les også: - Breivik får det akkurat som han vil

– Rystende

Breiviks mor har fått tilsendt manuskriptet, og skal ifølge VG ha lest boken. Morens advokat Ragnhild Torgersen ønsker ikke å kommentere den, mens Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad mener det er rystende hvordan hun omtales i boken.

– Det er faktum som viser at Breivik i barndommen hadde utfordringer, men hva de skyldes eller hvem som sviktet, er etter min oppfatning høyst uklart. Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familie uten, etter min oppfatning, åpenbart å vite hele bildet, sier Lippestad.

Han har ikke lest boken, men fått en oppsummering av innholdet.

Les også: Breivik-teater til Oslo i oktober

– Ikke oppsiktsvekkende

Professor i klinisk psykologi, Svenn Torgersen, er ikke enig i bokens konklusjon om at barndommen er årsaken til at Breivik endte opp med å drepe 77 mennesker. Han mener opplevelsene i barndommen ikke er særlig oppsiktsvekkende.

– Det er ikke noen grunn til å si at hans opplevelser i barndommen er noe oppsiktsvekkende, ut fra hva mange barn opplever. Det er ikke mulig å kunne konkludere med at en eventuell omsorgssvikt er noe essensielt for denne saken, sier han til VG.

Aage Storm Borchgrevink har hatt med psykiater Finn Skårderud og professor i psykiatri Sigmund Karterud som bidragsytere til boken. Karterud mener det faglige grunnlaget er godt beskrevet og at teoriene godt gjort rede for i boken.

Les også:

Breivik-forsvarer truet på livet

Sørheim: - Ville ikke gjort det igjen

Les mer om 22. juli og det som har skjedd siden

Les flere nyheter

Følg ABC Nyheter på Facebook

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært