Meny

Nye bevis i Nerdrum-saken

Kunstmaler Odd Nerdrum foran ankesaken i Borgarting lagmannsrett i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye dokumenter som ikke tidligere er blitt lagt frem i rettssaken mot kunstneren Odd Nerdrum, skaper tvil om dommen mot ham er riktig.

Flere eksperter som har sett dokumentasjonen, mener at den kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel.

Det er Dagbladet som har skaffet til veie flere sentrale dokumenter som ikke er blitt lagt fram i retten. Dokumentasjonen består av bankutskrifter, selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og e-poster.

Les også:

Odd Nerdrum vil sone hjemme

Nerdrum får neppe sone hjemme

Dokumentasjonen viser angivelig at retten trolig har talt Nerdrums inntekter flere ganger og at han høyst sannsynlig har skattet av alle sine inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Dokumentene gir imidlertid ikke svar på om han skattet til riktig tid eller til rett land.

– Så langt jeg kan se, kan de nye bevisene få betydning for omfanget og karakteren av den skatteunndragelsen Nerdrum er dømt for, og dermed for reaksjonsspørsmålet på ulike måter, sier advokat Frode Elgesem, partner i advokatfirmaet Thommessen.

Advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen har også vurdert de nye bevisene, og beskriver dokumentasjonen som «solid».

Les også: Odd Nerdrum dømt til fengsel

Odd Nerdrum er dømt til fengsel av to norske rettsinstanser. Han har anket begge gangene, men i juni i år ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder i Borgarting lagmannsrett for å ha lurt unna nærmere 14 millioner kroner fra beskatning.

I øyeblikket er saken hos Høyesterett, som innen kort tid avgjør om kunstneren skal få prøve saken en siste gang.

Les også: 

Vil ha strengere straff for Odd Nerdrum

Nerdrum får gården tilbake

Nerdrum saksøker Skatt øst


Les flere nyheter

Populært