Meny

Filmen som ble altfor aktuell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentarfilmskaper Kari Anne Moe fulgte fire ungdomspolitikere i over tre år. Så kom Utøya. Nå skal filmen «Til ungdommen» vises på skoler over hele landet.

– Det er en av de vanskeligste telefonsamtalene jeg har tatt i mitt liv, forteller regissør Kari Anne Moe til NTB.

Hun snakker om telefonen hun måtte ta til Johanne Butenschøn Lindheim (20), to dager etter at ungdomspolitikeren fra AUF hadde overlevd massakren på Utøya ved å gjemme seg i en bergsprekk.

Kari Anne visste at hun måtte be Johanne fortelle om hva hun hadde vært gjennom på film, men hun var redd for å såre.

Les også: – Man må lære seg å holde ut

– Jeg ble først rasende, jeg følte den filmen var det siste jeg trengte der og da. Men foreldrene mine oppfordret meg til å fortsette, og i ettertid er jeg veldig glad for det. Filmen har hjulpet meg til å se et større perspektiv og har gitt meg en følelse av å være med på noe som var større. Den handler om en hel generasjon, og jeg kunne bidra til å vise ungdommer hva vi ble angrepet for, og ytterligere styrke det, sier Butenschøn Lindheim nå.

X-faktor

Fredag har filmen premiere på over 100 kinoer over hele Norge, et rekordhøyt tall for en dokumentarfilm.

I filmen følger vi ungdomspolitikerne Henrik Wangberg (Fremskrittspartiets Ungdom), Sana El Morabit (Sosialistisk Ungdom) og Haakon Veum (Unge Høyre) i tillegg til Johanne Butenschøn Lindheim. De fire ble plukket ut etter testfilming av 135 ungdomspolitikere fra alle de åtte ungdomspartiene.

– Det de fire har til felles, er at de er lette å bli glad i. De har alle følelsene langt ute og har en slags x-faktor. I tillegg er de ulike, alle har noen interessante personlige historier, og så likte jeg dem godt. Det siste er viktig når man skal tilbringe så mange timer sammen med et annet menneske, påpeker filmskaperen, som til slutt satt med over 150 timer med opptak av de fire.

Les også: Retten til å ytre seg eller retten til å krenke?

Utøya forandret alt

Ungdommene ble fulgt tett hjemme og på skolen, sammen med venner, i partisammenheng, på trening, hytteturer, fester og mens de sov. Det finnes også mange opptak fra Utøya. Filmteamet forlot Johanne på øya bare noen timer før gjerningsmannen startet sin nedskyting av uskyldige ungdommer. På flere av klippene ser vi ungdommer som ikke levde mer bare noen timer senere.

– Jeg føler et veldig ansvar ved å forvalte et materiale som er så spesielt, sier Kari Anne Moe.

Les også: Synes synd på han som drepte vennene hennes

Ungdomspolitikerne sier ting har blitt annerledes etter 22. juli.

– Før Utøya var det viktig for meg å hele tiden markere forskjellen mellom meg og andre. Etter Utøya har jeg blitt mer bevisst på at de er mange likheter. Vi er de samme personene, men vi har forskjellige synspunkter, sier Henrik Wangberg fra FpU.

Flere av dem sier de nå driver politikk med langt mer alvor. Engasjementet er blitt dypere.

Vil inspirere

Regissør Kari Anne Moe har selv vært aktiv ungdomspolitiker og er tidligere SU-leder. Hun forteller at hun har ønsket å lage en film om ungdomspolitikere i flere år.

– Først og fremst er det på grunn av den skjelvende 15-åringen som tør å ta mikrofonen og si sin mening i en gymsal full av tenåringer, i en fase da alle er mest opptatt av å passe inn, det syntes jeg fortjente en film, sier hun.

Les også: Pedersen: Godt å bli ferdig

Både hun og de fire hovedpersonene i filmen håper filmen vil inspirere flere unge til å engasjere seg og våge å si meningen sin.

I løpet av høsten skal den settes opp på en rekke skoler, og mange lærere har besluttet å ta den inn som en del av pensum i samfunnsfag.

Les også:

Støttegruppa fornøyd med redegjørelsene

Frp åpner for riksrett mot Knut Storberget

Solvik-Olsen mener de borgerlige ville håndtert 22. juli bedre

Alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært