– Man må lære seg å holde ut
Boka «Jeg er Prableen» av 19 år gamle Prableen Kaur er langt mer enn en overlevende-beretning fra Utøya.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Prableen Kaur:
*Ap-politiker Prableen Kaur (19) ble i fjor høst tidenes yngste bystyrerepresentant i Oslo, og ble stemt inn med nesten 4.000 personstemmer.
*Kaur overlevde massakren på Utøya 22. juli i fjor.
* Magasinet Ny Tid kåret henne i desember 2011 til «Årets nordmann» 2011.
*Foreldrene hennes innvandret fra India på 1980- og 1990-tallet. Familien er sikher.
*Kaur ble kjent da hun kjempet for retten til å bruke hodeplagg på landsmøtet i Arbeiderpartiet i fjor vår.
*Studerer nå juss ved Universitetet i Oslo.
*Skriver fast for Aftenposten.
*Gir i høst ut biografien «Jeg er Prableen» på Gyldendal forlag.
– Hvis jeg kan jeg kan be om noe, så er det at dette intervjuet ikke bare kommer til å handle om Utøya, sier hun.
Tirsdag kommer boken, på Gyldendal forlag. 19-åringen fra Lørenskog er en av flere Utøya-overlevende som har skrevet bok om timene på øya. Men for Kaur er det mer på tross av enn på grunn av Utøya.
Les også: Disse tre ble «Årets nordmenn 2011»
– Jeg har hele tiden vært klar på at jeg ikke ville skrive bare om det som skjedde der. Det er ikke fordi jeg vil undergrave eller glemme det som har skjedd, men jeg ser på det som noen timer av livet mitt, og jeg vil ikke at det skal bli stående igjen som en identitetsmarkør for meg. Jeg vil heller fortelle om hvordan jeg kunne være på Utøya den dagen, sier Kaur til NTB.
Yngste representant
Egentlig skulle hun ikke vært på øya den dagen. Kvelden før var hun sliten og lei av dårlig vær og bråkete folk og dro hjem fra AUF-leiren. Men så fikk hun vite at hun som én av ti AUF-ere var plukket ut til å holde innlegg etter talen til Gro Harlem Brundtland fredag 22. juli. Dermed bar det tilbake bare noen timer før Anders Behring Breivik gikk i land.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Raser mot Hagen: - Alle som har mistet noen, ønsker svar
I Arbeiderpartiet omtales hun som en politisk komet. I fjor ble hun stemt inn i Oslo bystyre som tidenes yngste representant. Tidligere samme år gjorde hun seg bemerket da hun bare 18 år gammel kjempet mot hodeplaggforbudet i domstolene fra talerstolen under Aps landsmøte, og da hun brast i gråt da hun tapte. I flere år allerede har hun skrevet avisinnlegg og hatt fast spalte i Aftenposten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenÅrelang mobbing
Prableen bærer på en av de mest brutale overlevelseshistoriene fra Utøya. I over en time lå hun blant drepte venner og spilte død ved pumpehuset.
19-åringen har også tålt langvarig mobbing på skolen, ensomhet og selvskading. Hun har opplevd alvorlig sykdom i familien, både fysisk og psykisk.
Hun ønsket å skrive den boken hun selv lengtet etter å lese i de årene mobbingen tappet henne sånn for krefter at hun knapt hadde energi til å komme seg gjennom dagene.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: - Jeg hadde ligget oppå et lik
Kaur tror ikke det var rasisme, men hun ble raskt stemplet som hun rare og teite. Hun var skoleflink, velartikulert og annerledes.
Hennes budskap til andre mobbeofre:
– Uansett hvor urettferdig det enn høres, så tror jeg det handler om å være tålmodig og at man må greie å holde ut. Når man er liten, så ser man bare det man har rundt seg, og tror det er alt man har. Mitt budskap er at man må skjønne at man må holde ut og ikke gi opp, for det blir bedre. Det tror jeg er litt lettere å ta innover seg når man leser det fra noen andre som har opplevd det samme.
Hår til leggene
At iførte seg turbanen allerede som 12-åring, hjalp ikke på mobbingen. Men hun fant samtidig stor trøst i religionen.
I sikhismen er turban påbudt for menn, men frivillig for kvinner. Det er et mindretall kvinner som velger å bære hodeplagget.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Sikhismen bygger på religionsfrihet, ytringsfrihet og likeverd, og det er veldig viktig for meg å fronte disse verdiene, noe jeg føler jeg gjør når jeg bærer hodeplagget. Hun bærer turbanen selv når hun sover.
Artikkelen fortsetter under annonsenEllers blir håret, som nå rekker henne til leggen, så bustete, forteller hun. Sikher har ikke lov til å klippe håret eller gjøre andre endringer på kroppen.
Stortinget
19-åringen avsluttet videregående i fjor. Da hun begynte på Oslo katedralskole, unnslapp hun endelig mobbingen.
Når venter jusstudier ved siden av bystyrearbeidet. Foran valget neste år, håper hun å få være AUFs kandidat til Oslo Arbeiderpartis stortingsliste.
– Livet er en reise, og det gjelder å snu det som er vanskelig til noe positivt. Men livet er jo uforutsigbart, så det er jo ikke slik at alt går bra, men det gjelder å lære seg å mestre det.