Nymotens musikk er larmende og ensformig

Fra Beatles' til Lady Gagas tid har låtene blitt mer larmende og ensformige, ifølge spanske forskere. (Foto: AP/NTB scanpix)
Fra Beatles' til Lady Gagas tid har låtene blitt mer larmende og ensformige, ifølge spanske forskere. (Foto: AP/NTB scanpix)

Det er ikke bare du som er blitt gammel. Popmusikken er virkelig blitt mer larmende og ensformig enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spanske forskere som nå fastslår dette. De har gjennomført en avansert matematisk analyse av en stor mengde poplåter utgitt mellom 1955 og 2010, og konklusjonen er entydig.

Les også: Gamle plater selger mer enn nye

Gjennom årene er poplåtene blitt stadig mer larmende, viser analysen. Samtidig er låtene blitt mer ensformige med tanke på bruk av melodier og harmonier.

– Vi har funnet beviser for en økende homogenisering av musikken, fastslår Joan Serra, spesialist i kunstig intelligens i Spanias nasjonale forskningsråd.

Les også: Høy musikk gjør deg øltørst

Det er spesielt mangfoldet i overganger mellom notekombinasjoner som er svekket, forklarer Serra, som har ledet studien.

Serra og hans medarbeidere konkluderer også med at klangpaletten er mindre variert i dag enn før. En gitar og et piano har hver sin unike klang, men i dagens musikk hører man ikke like mange forskjellige klanger som før.

Når musikken er blitt mer larmende, er det på grunn av stadig mer utstrakt bruk av kompresjon. Svake og sterke partier jevnes ut, og resultatet er at alt låter høyt hele tida.

Les også: Musikk gjør barn smartere

Nøkkelen for å lykkes i dag, er med andre ord enklere melodi, færre akkorder, færre instrumenter og mer trøkk enn før.

Studien er presentert i forskningstidsskriftet Scientific Reports.

Les også:

Oslo former verdens musikksmak

– Mobilen, ikke musikk, øker risikoen for ulykker

Les flere musikknyheter

Personvernpolicy