Meny

Myndighetene unngår å provosere Kina

FRAVÆRENDE: Verken representanter for det offisielle Norge eller hovedpersonen selv, den anerkjente kinesiske samtidskunstneren og samfunnskritikeren Ai Weiwei, hadde anledning til å stille opp til åpningen av årets utstilling på Kistefos-Museet søndag 20. mai. Foto: Andy Wong (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag åpnet Kistefos-Museet årets kunsthallutstilling med en separatutstilling av den anerkjente kinesiske samtidskunstneren og samfunnskritikeren Ai Weiwei. Det offentlige Norge glitret med sitt fravær.

Eksperter mener at Kistefos-Museet på Jevnaker har gjort et scoop ved å få vise Ai Weiweis kunst.

Kunstneren ble så sent som i fjor kåret til kunstverdens mektigste av det britiske kunstmagasinet ArtReview, men han er nesten like kjent for sin samfunnskritikk. Noe han ofte også uttrykker gjennom sin kunst.

Det har ført til at han i fjor ble anholdt av kinesiske myndigheter og arrestert fra 3. april til 22. juni i fjor. Han har fremdeles forbud mot å forlate landet og derfor blant annet fratatt passet sitt.

Les også: Kinesisk aktivist blir jusstudent i New York

Hindret fra å stille opp

Dermed fikk ikke kunstneren selv anledning til å stille under åpningen av årets utstilling på Kistefos-Museet søndag 20. mai.

Men han var ikke den eneste som ikke dukket opp til åpningen der mer enn 2.000 mennesker sto to timer i kø for å komme inn.

Til tross for all oppmerksomheten glitret det offisielle Norge med sitt fravær til årets åpning, i sterk kontrast til tidligere års utstillinger på Kistefos-Museet. Kulturminister Anniken Huitfeldt sto for den offisielle åpningen så sent som i fjor, mens daværende miljøvernminister Erik Solheim gjorde det samme året før. Tidligere har blant annet dronning Sonja og daværende næringsminister og nåværende stortingspresident Dag Terje Andersen stått bak den formelle åpningen av tidligere års utstilling på Kistefos.

Les også: Nobelprisen kan koste Norge dyrt

Giske takket nei

I år har blant annet nærings- og handelsminister Trond Giske blitt invitert til åpningen, men han har takket nei fordi han ikke hadde anledning, ifølge Aftenposten.

– Det må vi ta til etterretning. Vi inviterer, og statsrådene har pleid å komme. Det synes vi er hyggelig, sier direktør Egil Eide ved Kistefos-Museet til Aftenposten.

Han ønsker imidlertid ikke å spekulere i om hva som er årsaken til at ingen har stilt opp i år.

Ifølge Kistefos-Museet har ingen av regjeringsmedlemmene som var invitert til åpningen av separatutstillingen hatt anledning til å delta.

Er det for å myke opp forholdet?

Spørsmålet mange stiller seg er om fraværet fra det offisielle Norge har en sammenheng med det kjølige forholdet Kina har hatt til Norge siden fredsprisen gikk til den fengslede kinesiske dissidenten og menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010?

Les også: Dissident forlater USAs ambassade i Kina

– Næringslivet gjør hva de kan for å lege sårene som Nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 skapte i forholdet mellom Norge og Kina. Men det er påfallende at også sentrale kulturmyndigheter uteblir, understreker Georg Fr. Rieber-Mohn.

Kjenner ikke begrunnelsen

– Jeg kjenner ikke begrunnelsen, men man kan jo ha en anelse om at det også fra politisk hold er viktig å reparere forholdet til Kina, sier han videre.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få noen fra Kulturdepartementet til å uttale seg om hvorfor ingen fra departementet var representert under søndagens åpning.

Tirsdag denne uken mottok kong Harald Kinas nye ambassadør til Norge, Zhao Jun, til audiens. Den forrige, Tang Guoqiang, forlot posten i det stille tidligere i år. Dette skal ha skjedd uten den formelle avskjedsaudiensen hos kongen.

Ny ambassadør

Innsettingen av en ny kinesisk ambassadør til Norge anses som en oppmykning av det kjølige forholdet mellom Norge og Kina, og mange ser på det som en ny start for fornyede diplomatiske forbindelse rmellom de to landene.

Les også: – Ny kinesisk ambassadør kan bidra til å bryte isen

Ved å holde seg unna åpningen av separatutstillingen unngår i det minste den norske regjeringen å provosere kinesiske myndigheter ytterligere, men de har også blitt kritisert for å forsøke å pleie sitt forsøk på forsoning.

Les også:

Støre strekker ut åpen hånd til Kina i Arktis

Kinas dører er fremdeles lukket

Kina løslater kjent aktivist

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært