Berit Riise ærlig om alkohol, vold og fotball

Berit Riise innrømmer at de årene hun levde i et alkoholisert og voldelig ekteskap har preget henne mer enn hun hadde trodd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ble min måte å ta igjen på, å vise at jeg kan stå imot. For meg ble det viktig å vise at jeg kunne klare det meste, men samtidig ble jeg både arbeidsmessig og mediemessig satt under et umenneskelig press, forteller Berit Riise til NTB.

Hun brøt ut av det voldelige ekteskapet, men brøt seg samtidig inn i det eksklusive fotballmiljøet på høyt og eksklusivt nivå, først og fremst som mammaen til John Arne Riise, og deretter satte hun alle kluter til for å hjelpe fram minstebroren Bjørn Helge.

Nå har hun skrevet bok sammen med journalisten Martine Aurdal. Det er blitt en følelsesmessig sterk og svært ærlig bok. Berit Riise legger ikke skjul på noe.

– Det var forlaget som ba meg skrive boka, og etter hvert ble jeg overbevist om at jeg hadde en historie å fortelle. Jeg har opplevd ting som berører mange samfunnsspørsmål, sier fotballmammaen framfor noen her i landet.

Les også: - Vi blir spyttet og pisset på

Fantastisk reise

Berit Riise skriver om mange konflikter og tunge stunder i boka, men hun sier også til NTB at de årene hun har jobbet for sønnen, John Arne og Bjørn Helge, har vært en fantastisk reise.

– Det har både vært fantastisk og helt enormt, men fotballivet har også hatt andre sider. Jeg har måttet passe på at John Arne fikk mat og at han ikke ble utbrent i løpet av kort tid i den perioden han var i Aalesund.

– Han kunne bli satt til å spille både fire og fem kamper i uka, og det var ingen som likte at jeg tok tak i det, sier Berit Riise, som legger til at hun også tok ansvaret for den fysiske utviklingen av guttene sine.

Les også: - Jeg vet hvor nær John Arne var ikke å leve mer

– I begynnelsen av fotballkarrieren var ikke profflivet noe vi tenkte på, men jeg mente det var viktig å gripe muligheten da sjansen kom i Monaco. Da vi fikk muligheten innså jeg at det var noe vi ikke kunne tape på.

– Dersom det ikke ville blitt noe ut av Monaco-oppholdet, kunne John Arne dra tilbake til Norge med mye erfaring. Men han lyktes og etterpå vet jo alle hvordan det er gått, legger hun til.

Etterpåklokskap

Berit Riise har stått i mediestormen mer enn en gang. Hun har fått litt ros, men også mye kritikk, og hele tiden har hun blitt stilt overfor valg. I ettertid innrømmer hun at ikke alt hun har gjort har vært like veloverveid.

– Jo da, jeg kunne nok valgt annerledes på en del områder, men etterpåklokskap blir ingen rik av. Hadde jeg bare visst, så ville jeg nok tatt noen andre grep.

– Som hva da?

– Først og fremst tenker jeg på at jeg burde ha skaffet meg en medierådgiver, slik at jeg kunne holdt fokus på mine saker. Jeg ser også i ettertid at jeg skulle ha vært enda tøffere mot en viss agent, sier hun til NTB.

– Har alt du har vært gjennom vært verd prisen?

– Nei, absolutt ikke, men jeg ville likevel gjort det meste om igjen med noen små justeringer, slår Berit Riise fast på sin ærlige og likeframme måte.

Nå er boka i salg, og hun legger ikke skjul på at hun er fornøyd med resultatet.

– Jeg mener av hele mitt hjerte at jeg er fornøyd med resultatet, og nå er jeg heller ikke redd lenger. Jeg tror også at boka kan være interessant for mange, og alle jeg har snakket med sier de mener det er en både sterk, følelsesladet og fantastisk bok, sier hun.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden