Davy Jones: 1945-2012

Hedres etter sin død

BLOMSTER VED WALK OF FAME: Ved The Monkees’ stjerne på berømte Hollywood Walk of Fame ble det i går lagt ut blomster og satt opp krans til minne om bandets frontfigur, Davy Jones, som døde onsdag. Foto: AFP
BLOMSTER VED WALK OF FAME: Ved The Monkees’ stjerne på berømte Hollywood Walk of Fame ble det i går lagt ut blomster og satt opp krans til minne om bandets frontfigur, Davy Jones, som døde onsdag. Foto: AFP

The Monkees-stjernen Davy Jones, som døde i går, hedres i dag over hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var en av de første boybandstjernene verden ble introdusert for og ble gjerne kalt «The Manchester Cowboy».

David Thomas Jones, som var hans fulle navn, var født i Manchester i England i 1945, og ble verdensberømt sammen med The Monkees på 1960-tallet.

I går døde han, 66 år gammel, av et hjerteinfarkt i Florida, de han bodde med familien sin.

Døde av hjerteinfarkt

The Monkees’ Davy Jones hadde en lang karriere som TV- og radiostjerne i tillegg til musikkarrieren som gjorde ham verdensberømt på 1960-tallet.

Les også: Davy Jones er død

Enkelte har hevdet at Jones hadde et eget underholdningsgen, og at det var på grunn av morens tidlige død i 1960 som fikk ham til å slutte på skolen og satse på en karriere som cricketrytter. Allerede som 14-åring ble han oppdaget av talentspeidere som falt for guttens sjarm og talent.

Dette førte til en rolle i den britiske såpeoperaen «Coronation Street », før han senere også spilte i den populære politiserien «Z Cars» som ble sendt på BBC.

TV-rollene sørget for at Davy Jones ble fanget opp av folkene bak den store amerikanske musikalproduksjonen «Oliver! », som blant annet førte til at Davy ble invitert til det ledende talkshowprogrammet «The Ed Sullivan Show» i 1964. Og det i samme sending der The Beatles var gjester for aller første gang, og som førte til bandets brakgjennombrudd i USA.

Les også: 50 sommerlige låter

Fikk platekontrakt

Hans opptreden i det populære TV-showet gjorde veien kort til neste steg på karrierestigen da Coplix Records og Columbia Pictures skrev kontrakt med Davy Jones. Som 20-åring i 1965 ga han ut sitt første selvtitulerte album.

Derfra gjorde han noen gjesteopptredener i amerikanske TV-serier, blant disse relativt populære «The Farmer’s Daughter » og «Ben Casey».

Året etter, i 1966, ble han hyret inn i det mer eller mindre konstruerte boybandet The Monkees, som for alvor skulle gjøre det unge talentet til verdensstjerne sammen med sine bandmakkere Peter Tork, Micky Dolenz og Michael Nesmith.

I september samme år hadde TV-serien om bandet premiere på amerikansk TV. Davy Jones` rolle i gruppen var i all hovedsak som frontfigur og vokalist, og kort tid etter premieren hadde tusenvis av unge tenåringsjenter funnet seg et nytt idol. Blant bandets største hitlåter finner vi «I’m A Believer» (se video lenger nede i artikkelen) , «I Wanna Be Free», «Last Train To Clarksville » og sist, men ikke minst monsterhiten «Daydream Believer » med Davy bak mikrofonen. Også tittellåten fra TV-serien, «(Theme From) The Monkees», ble en stor hit (se video under).

Teksten fortsetter under videoklippet...

Hjerteknuser

TV-serien om The Monkees gikk bare frem til 1968, men Davy Jones fortsatte karrieren som hjerteknuser for ungjentene og etablerte etter hvert en solokarriere. Han dukket også opp i flere TV-serier utover 70-tallet, blant annet i «Brady Bunch» og «Love American Style».

Les også: Bildet av California-drømmen

På 80-tallet dalte interessen for den tidligere megastjernen, men han har senere opptrådt og turnert sammen med resten av gjengen fra The Monkees ved flere anledninger. Senest i fjor.

På 90-tallet dukket Jones opp som på rollelisten i TV-serier som «The Single Guy» og «Sabrina The Teenage Witch».

Til tross for sin lange og innholdsrike karriere var det mange som avskrev The Monkees som et ekte band. Blant annet har Rollling Stone Magazine-skribent og grunnlegger av Rock And Roll Hall of Fame, Jann Werner, nektet å vurdere The Monkees som kandidater til å kunne innlemmes det berømte museet.

Musikere sørger

Likevel synes det som om en hel musikkverden sørger over tapet etter at det i går ble kjent at Davy Jones er død.

Alle hans tidligere bandmakkere har vært ute og hyllet sin tidligere kollega, mens musikere verden rundt har gitt uttrykk for at de berømmer Davy Jones innsats på musikkhimmelen.

Blant disse finner vi Johnny Marr fra The Smiths, Kaiser Chiefs‘ Ricky Wilson og Graham Coxon fra Blur, som i dag avslører overfor BBC at han «alltid har elsket The Monkees». Også mange kjente musikkritikere hyller den avdøde stjernen i dag.

Jones etterlater seg kone, fire døtre og tre barnebarn.

Les også: Norsk coverlåt på prestisjetung liste

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden