Meny

Neil Young:

- Steve Jobs var min allierte

Musikeren Neil Young og Apple-gründeren Steve Jobs samarbeidet om å ivareta den gode lyden fra vinylplater for overføring til digitalt format før sistnevtes død i oktober. Foto: Victoria Will/Paul Sakuma (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en mediekonferanse i California avslørte den legendariske rockeren at han samarbeidet med Apple-gründeren før han døde om å ivareta kvaliteten på lydopptak.

I et panel han satt i på Dive Into Media-konferansen i California nylig, hevdet den kanadiske rockeren Neil Young (66) at den avdøde Apple-sjefen var hans usannsynlige allierte i kampen om å bevare den gode lydkvaliteten fra vinylplater.

– Steve Jobs var en pionér innenfor digital musikkformidling, og arven han har etterlatt seg er enorm. Men før han gikk bort var det vinyl han foretrakk å lytte på når han var hjemme. Og dere må tro meg på at hvis han hadde fått leve videre så ville han ha gjort nøyaktig det samme som jeg forsøker å gjøre nå for å bevare den gode kvaliteten på musikkinnspillinger, avslørte Young fra podiet.

Vil redde kvaliteten

Han ga samtidig uttrykk for at det er viktig å forsøke å redde kvaliteten på musikkopptak, fordi digitale nedlastinger med komprimerte lydfiler i dag bidrar til å nedverdige standarden på lydopptak.

Les også: Lanserer ny musikktjeneste

– Mitt mål er å redde en kunstform som jeg har utøvd de siste 50 årene. Vi lever i en digital tidsalder, men dessverre bidrar den til å nedverdige musikken vår i stedet for å forbedre den, sa Neil Young på konferansen ifølge Rolling Stone Magazine.

Den i dag 66 år gamle rockeren fortsatte å skissere hvorfor han tror han hadde hatt en usannsynlig alliert i Steve Jobs, som er synonymt med iPod og det digitale musikkmarkedet.

Planene skrinlagt etter Jobs død

I et fersk intervju med The Wall Street Journal bekrefter også Young at han jobbet sammen med Jobs før han døde med planene om å levere ikke-komprimert musikk digitalt - nettopp for å ivareta kvaliteten på musikken. Men ifølge musikeren har Apple mer eller mindre skrinlagt planene etter at Apple-gründeren døde 5. oktober i fjor.

I intervjuet kommer det også frem at han sammen med den avdøde Apple-sjefen diskuterte hvordan lydkvalitet på musikkinnspillinger kan ivaretas for fremtiden. 

Les også: Supergruppe gjenforenes

På konferansen i California forklarte Young ellers om sin avsmak for nedlasting av musikk ved å hevde at tilbyderne av musikkfiler som MP3 og metodene som tas i bruk for nedlasting fremhever umiddelbarhet foran kvalitet, og sa blant annet:

– Det er ikke slik at digital musikk nødvendigvis er dårligere, det er bare det at måten musikk tilbys forbrukerne på ikke yter den rettferdighet for kunsten som den fortjener. Bekvemmeligheten av den digitale tidsalder tvinger folk til å velge mellom kvalitet og brukervennlighet, et valg vi ikke bør stilles overfor.

Young mener at publikum må godta lengre nedlastingstid for å ivareta kvaliteten på lydopptakene som hentes fra nettet.

Les også: Steve Jobs hylles som visjonær leder

Sint på musikkens vegne

I forrige måned gikk Young på mer generelt grunnlag hardt ut mot lydkvaliteten på musikk i vårt nye århundre, og han avslørte blant annet at dette gjør ham sint på musikkens vegne.

Det er imidlertid ikke første gangen rocklegenden går til angrep på digitallyd. Allerede i 2008 gikk han kraftig ut mot Apples iTunes og hevdet at formatet «dreper lyden».

Den kanadiske musikeren står imidlertid fremdeles inne for at lydkvaliteten på musikk i det 21. århundre er den verste vi noen sinne har hatt.

Ikke engstelig for fildeling

Overraskende nok avrundet Neil Young debatten ved å si at han ikke er engstelig for all den ulovlige fildelingen som foregår.

– Piratkopiering er den nye radioen. Det er på denne måten ny musikk blir spredt rundt.

Neil Young slapp sitt foreløpig siste album, det 33. i rekken, «Le Noise», i 2010. Han skal ha spilt inn et nytt et med hans faste band Crazy Horse og allerede være i gang med innspilling av ytterligere materiale, men utgivelsesdato for neste album er foreløpig ikke bekreftet.

Les også:

Old Neil kliner til

Er Oslo klar for denne mannen?

Gamlefar i slaget

En soleklar sekser

Les flere nyheter her

Populært