Tøymonstre inntar Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

De populære tøydukkene fra Sesame Street (Sesam Stasjon) skal lære afghanske barn å telle, skrive og lese. Men de kulturelle utfordringene er mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Sesame Street

Sesame Street så dagens lys i 1969, og har siden blitt vist i mer enn 140 land. I Norge fikk serien 198 episoder fra 1989 til 2000.

Den afghanske versjonen «Baghch-e-Simsim» er finansiert av den amerikanske ambassaden i Afghanistan.

Målet med satsningen er å gi afghanske barn og unge grunnleggende ferdigheter i språk og tall, samt å gi dem en innsikt i den verden de bor i.

«Baghch-e-Simsim» består av 26 halvtimeslange episoder og hadde premiere 1. desember 2011. Serien vil bli vist på lokale språk.

Den pedagogiske dukkeserien, som i Afghanistan har fått navnet «Baghch-e-Simsim», består av 26 halvtimes episoder og hadde premiere torsdag på afghansk TV.

Målet er at de populære tøymonstrene fra serien vil lære barn og unge i landet til å telle, lese og skrive - slik de har gjort det over hele verden siden premieren i 1969.

Men de kulturelle utfordringene er mange når et vestlig barne-TV-konsept skal tilpasses afghansk kultur og tradisjon.

Vekk må alt som kan tolkes som oppfordring til sang og dans eller vennskapelig bjeffing mellom figurene.

Les også: Vil visa kjekk kvardag i Kabul

Den søppelelskende hånddukken Oscar the Grouch og den matteglade vampyrgreven «The Count» er klippet vekk fra den afghanske versjonen på grunn av kulturelle forskjeller, skriver AFP.

– Oscar the Grouch sin appetitt for søppel passer ikke bra her. Og vampyrens huggtenner og kjærlighet for flaggermus er også problematisk i et konservativt, islamsk samfunn som Afghanistan, forklarer seriens amerikansk-afghanske produsent, Tania Farzana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundebjeffing forbudt

En scene der de to tøyfigurene Bernt og Erling (opprinnelig Bert and Ernie) bjeffet på hverandre, må også gjøres om.

– Vi kan få dem til å lage løvelyder eller høres ut som en hane, men å bjeffe som hunder er ikke akseptabelt. Noe av det verste du kan kalle noen i vår kultur er en hund, så å oppfordre barn til å bjeffe blir over streken for det akepterte, forklarer Farzana til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto fra lanseringen av afghansk Sesame Street torsdag 1. desember 2011. Den afghanske versjonen består av 26 episoder tilpasset lokale forhold. Foto: Reuters / Scanpix.Foto fra lanseringen av afghansk Sesame Street torsdag 1. desember 2011. Den afghanske versjonen består av 26 episoder tilpasset lokale forhold. Foto: Reuters / Scanpix.

«Baghch-e-Simsim» baserer seg ellers på Jim Hensons godt kjente tøydukker og vil bestå av dubbete arkivopptak fra den originale serien samt opptak fra Afghanistan, som skal vise afghansk liv og kultur både i byen og på landsbygda.

- Ingen brukte bilbelte

Rettighetshavere, Sesame Workshop, i USA vil følge nøye med den afghanske versjonen for å forsikre seg om at de seriens strenge retningslinjer blir fulgt.

Les også: Her er det farligst å være kvinne

Artikkelen fortsetter under annonsen

En scene fra trafikken i Afghanistan har allerede blitt droppet fordi familien som ble fulgt ikke brukte bilbelte.

Produsentene slet også med å filme arbeidere på en byggeplass, ettersom få arbeidere bruke hjelm og vernesko, skriver Guardian.

Likevel lover produsentene at den velkjente Sesame Street-oppskriften er fulgt, med fargerike, glade dukker som underholder og underviser.

Vil lære om andre barn

Gjennom lokale opptak vil flere millioner afghanske barn også bli kjent med barn fra andre regioner og etnisiteter i landet, lover seriens produsenter.

– Lærere her i Afghanistan vil oppdage at Sesame Street vil forberede barna på skolegang. Og ikke minst vil det lære barn om verden de bor i, forteller USAs ambassadør i Kabul, Ryan Crocker, til nyhetsbyrået AFP.

Nylig donerte den amerikanske regjeringens hjelpeorganisasjon USAID 20 millioner dollar, rundt 107 millioner kroner, til en pakistansk versjon av barne-TV-serien.

Les flere nyheter her