Åpen for alle - alltid

- Den gir kvinner et kick

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tjue år siden hoppet to kvinner inn i en sjøgrønn kabriolet og tråkket ned gassen. Slik ble de ikoner for generasjoner av kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta: Thelma og Louise

Det er 20 år siden premieren i 1991

I hovedrollene:

Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel og Brad Pitt.

Regi: Ridley Scott

Manus: Callie Khouri

I «Thelma og Louise» møter vi en servitrise og en husmor som stikker fra alt og legger ut på veien. Da den ene av de dem utsettes for et voldtektsforsøk begynner problemene.

I «Thelma og Louise» hoper trøbbel seg opp i takt med kilometerne. Heltinnene er uansvarlige og voldelige. Likevel ble de ikoner for generasjoner av unge kvinner.

- Betydde mye

- «Thelma og Louise» betydde mye først og fremst på grunn av kvinnerollene. I 1991 tror jeg at de fleste ville oppleve at mulighetene for sammensatte kvinnekarakterer i Hollywood var små og begrensede. Selv om dette er en sjangerfilm var det en ny måte å se kvinner på, sier professor i filmvitenskap ved NTNU Anne Gjelsvik.

Forgjenger til «Kill Bill»

Hun mener at mange kvinnelige heltinner som har kommet fra Hollywood i løpet av de siste tjue årene har Thelma og Louise å takke for at de bokstavelig talt brøytet veien for dem. Som eksempler trekker Gjelsvik frem Uma Thurmans rolle i «Kill Bill» og actionheltinnene i «Charlies Angels».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De krysset grenser for hva kvinner kunne tillate seg å gjøre på film. De er aktive kvinner som begår hevn. Her er fortellingen om mannen som forlater hjemmet og reiser ut snudd på hodet. Jeg tror nok at «Thelma og Louise» var en medvirkende årsak til at repertoaret for kvinneroller ble størrre, sier hun.

Provoserte

«Thelma og Louise» provoserte både kritikere og publikum. Geena Davis, som spilte Thelma i filmen, sier at de overhodet ikke kunne forutse at filmen kom til å treffe en så sterk nerve som den gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte kritikere så filmen som et angrep mot menn og mente at de ble portrettert som nedlatende voldelige svin. I en av disse rollene finner vi en ung Brad Pitt som her fikk sitt store gjennombrudd.

- Med unntak av Harvey Keitels rolle som politimannen som leder jakten på Thelma og Louise, så er jo mennene stereotyper og det er nødvendigvis biroller i en sjangerfilm. De er ikke mer stereotyper enn vanlig. Brad Pitt er et sexobjekt, noe vi gjerne ser at kvinner er i sjangerfilmer som dette, påpeker Gjelsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfattet som veldig voldelig

Kritikere bekymret seg over at hovedpersonene i filmen kunne være dårlige rollemodeller for kvinner. Gjelsvik tror at dette dreier seg om at kvinner på film gjerne sees på som representanter for sitt kjønn .

- Når Bruce Willis spiller i «Die Hard» kommer ikke denne debatten. Da tenker man at helten er en helt i denne filmen. Amerikanske kritikere fremstilte «Thelma og Louise» som veldig voldelig, hvilket den egentlig ikke er, sier Gjelsvik.

Å bryte grenser

Selv om manusforfatter Callie Khouri ikke vil være enig i det, mener Gjelsvik at «Thelma og Louise» er en feministisk film.

- Jeg vil si at det er det, til tross for den tragiske utgangen. Den gir kvinner et kick, som sier at ja det går an å bryte grenser. Det går an å stå imot seksuelle overgrep. Den opplevelsen tror jeg at publikum bærer med seg, sier Gjelsvik.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter