Åpen for alle - alltid

SV- og Høyre-ordførere bruker mest på kultur

Blant Høyreordførerne er det Kay Jeiskelid i Bykle som spanderer mest kultur på sine innbyggere. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG/Scanpix.
Blant Høyreordførerne er det Kay Jeiskelid i Bykle som spanderer mest kultur på sine innbyggere. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets seks SV-ordførere bruker mest per innbygger til kulturformål. Men Høyre-kommunene ligger tett på og har økt kulturbevilgningene mest de siste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Så mye bruker kommunene på kultur

Er det sammenheng mellom hvilket parti som sitter med ordføreren og hvor mye de bevilger til kulturformål?

I denne oversikten måles kommunene mot hverandre i hvor mye de bevilget i netto driftsutgifter til kultur i 2007 og 2010. Statistikken omfatter ikke investeringer til kulturformål.

Slik kommer kommunene ut i 2010 etter hvem som nå sitter med ordføreren. Prosentvis økning fra 2007 i parentes:

SV-ordførere: 1.974 kroner (+18 prosent)

Høyre-ordførere: 1.902 kroner (+ 24 prosent)

Sp-ordførere: 1.719 kroner (+16 prosent)

Ap-ordførere: 1.630 kroner (+14 prosent)

KrF-ordførere: 1.554 kroner (+16 prosent)

Frp-ordførere: 1.532 kroner (+ 9 prosent)

Venstre-ordførere: 1.429 kroner (+ 12 prosent)

Borgerlige ordførere: 1.798 kroner (+20 prosent)

Rødgrønne ordførere: 1.493 kroner (+15 prosent)

(Kilde: Statistisk sentralbyrå/Kostra)

Bor du i en kommune der ordføreren kommer fra SV, kunne du i fjor regne med at kommunen brukte 1.974 kulturkroner på deg.

Dette er 72 kroner mer enn om du bodde i en Høyre-kommune som bevilger 1902 kroner per innbygger til kulturdrift. SV- og Høyrestyrte kommuner bevilget mest for fire år siden, og er også de som har økt bevilgningene mest fram til i fjor. Høyre-kommunene økte med 365 kroner (24 prosent), SV med 301 kroner (18 prosent.)

Det viser en analyse NTB har gjort av Statistisk sentralbyrås oppgaver over kommunenes kulturbevilgninger de siste fire årene. Statistikken omfatter ikke investeringer til kultur, men måler netto driftsutgifter per innbygger.

Les også: Småpartiene føler seg utestengt

Høyre-spredning

Blant Høyreordførerne er det Kay Jeiskelid i Bykle som spanderer mest kultur på sine innbyggere. Hver og en av de 989 byklingene ble i fjor tilgodesett med hele 22.390 kroner, ifølge SSBs Kostratall. Spredningen er stor blant Høyre-kommunene. 11 av 80 brukte mindre enn 1.000 kroner per innbygger, 18 mer enn 2.000 kroner per innbygger. Oslo brukte 2.114 kroner per innbygger på kultur i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks SV-ordførerne ligger mer på et jevnt høyt nivå, der Arne Vinje i Vinje topper statistikken med 4.011 kroner per innbygger, og Jørn Nordmeland i Osen bevilger minst (1.025 kroner).

Les også: Grorud-ungdommen stiller politikerne til veggs

Venstre på bunn

Frp- og Venstre-ordførerne kommer dårligst ut på statistikken med henholdsvis 1.532 kroner og 1.429 per innbygger i fjor. Det er også Frp-ordførerne (+ 9 prosent) og Venstre-ordførerne (+12 prosent) som har minst økning i bevilgningene til kulturformål fra 2007 til 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet og Arbeiderpartiet plasserer seg bak SV- og Høyre-kommunene når de måles i kultursatsing. De 84 Sp-ordførerne var i fjor ansvarlige for budsjetter som ga 1.719 kroner per innbygger.

Ap-ordførerne bevilget 1.630 kroner per innbygger i fjor, 14 prosent mer enn for fire år siden. Det er bare Frp- og Venstre-ordførerne som har økt bevilgningene mindre enn ordførerne fra Arbeiderpartiet. KrF-ordførerne har de siste fire årene økt kulturbevilgningen med 16 prosent. Det ga i fjor 1.554 kroner per innbygger i KrF-kommunene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forhåndsvalget starter onsdag - også på internett

Forskjellen øker

Måler du kommunene etter om ordføreren er rød-grønn eller borgerlig, blir det nesten jevnt løp. Men forskjellene har økt de siste fire årene. I 2007 brukte borgerlige ordførere 54 kroner mer enn rødgrønne. I fjor var forskjellen økt til 150 kroner per innbygger.

Les også: Høyre billigst på barnehage for lavtlønnede