Vil synge på mikrospråk

Verdensartisten Mari Boine er med på å lage en trespråklig sangbok i Porsanger og vil gjerne delta på en CD med disse. - Jeg er ikke fremmed for å synge på kvensk, sier hun. Foto: Scanpix
Verdensartisten Mari Boine er med på å lage en trespråklig sangbok i Porsanger og vil gjerne delta på en CD med disse. - Jeg er ikke fremmed for å synge på kvensk, sier hun. Foto: Scanpix

Den samiske verdensartisten Mari Boine vil løfte fram nok en norsk minoritet. - Jeg er ikke fremmed for å synge på kvensk, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artisten Mari Boine (54) turnerer kloden rundt og er verdenskjent, men nå deltar hun i et mikroskopisk prosjekt med sanger fra Porsanger. Sammen med kommunen lager hun en trespråklig sangbok til bruk i grunnskolen.

Det kan ende med en CD på samisk, kvensk og norsk.

Verdensartisten som har økt bevisstheten om samisk, vil nå også hjelpe frem en annen språklig minoritet i Norge:

Jeg er ikke fremmed for å synge på kvensk og kan være med på en slik CD, sier Boine til ABC Nyheter.

– Jeg forstår finsk fordi jeg har vokst opp ved grensa til Finland, og da forstår jeg også kvensk, som vel er den gamle versjonen av finsk blandet med samisk.

– Jeg vil gjerne at mitt navn brukes for å løfte opp det som har vært trykket ned, sier hun.

– Kunne snakke sammen

I snart to år har det vært jobbet med en trespråklig sangbok i Porsanger. Prosjektleder Irene Persen sier at den kvenske delen allerede er klar, mens man nå ferdigstiller de samiske og norske delene.

– Vi vil at elevene skal synge på de språkene som foreldrene og besteforeldrene brukte. Tidligere snakket en både kvensk og samisk her. I gamle dager kunne man snakke sammen, sier Persen.

– Dette skal være en sangbok med sanger som er laget og brukt i Porsanger.

Prosjektet er et samarbeid mellom Porsanger kommunes kulturskole, Sjøsamisk kompetansesenter og Kvensk institutt. I 2009 fikk de 55.000 kroner av regjeringen til prosjektet som har blitt noe forsinket.

Les også: Kvensk er vorte pop

Norske Kveners forbund mener at mer enn 10.000 personer i Finnmark behersker kvensk og eller finsk. I 1999 ble kvenene anerkjent som en nasjonal minoritet.

Irene Persen vil gjerne ha med seg andre lokale artister på en eventuell CD. Selv ønsker hun å få med seg Karine Jakobsen (18) som i 2005 ga ut den første kvenske poplåten, og Ivar Thomassen (56), som står bak sanger som «Imella multebær og mygg» og «Det artige landet».

- Det er i hvert fall min personlige drøm, sier Persen.

I finnmarkskommunen bor det om lag 4.000 mennesker. Det er ennå ikke bestemt noe opplag for sangboken som etter planen skal gå i trykken til høsten.

Mari Boine er selv født i den lille bygda Gámehisnjárga i nabokommunen Karasjok. Hun har fortsatt familie i Porsanger.

- Jeg kommer jo fra disse områdene. Jeg har bodd i Porsanger og mine barnebarn bor også i der. Det er blant annet for dem jeg synes det er viktig å gjøre slike ting. Mange av mine sanger er jo lagd i Porsanger.

– Jeg har vært opptatt av at man skal respektere hverandres kultur - at vi tre kulturer skal kunne leve side ved side. Sånn er det jo overalt i hele verden.

Vuggesang

Så langt er det uklart hvilke og hvor mange av hennes sanger som vil bli med i sangboka.

– Men en vuggesang jeg lærte av en gammel dame herfra, Nanna Persen, som døde for noen år siden, skal blant annet være med.

Les også: Pris for joik og ballett

- Det er viktig å også være med på de små prosjektene. I desember - etter at jeg kom tilbake fra min store verdensturne - sa jeg ja til å spille i lille Kokelv kirke. Da spurte alle om hvorfor jeg kom dit.

Men jeg kommer selv fra en bitteliten plass, og hvorfor skal man bli så stor at man ikke har plass til det lille?

Mari Boine har gitt ut 13 album, og feiret i fjor 25-årsjubileum som artist med en samleplate. På alle disse har det samiske språket stått sentralt, men for tiden arbeider hun med en engelskspråklig plate.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy