Per er ikke lenger Anonym

Forfatteren bak Anonym heter Per Kristiansen. - 40 stykker har visst hvem jeg var, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere polfarer og forlegger Erling Kagge avslørte tirsdag forfatteren bak «Anonym». Foto: ScanpixTidligere polfarer og forlegger Erling Kagge avslørte tirsdag forfatteren bak «Anonym». Foto: Scanpix

I årene etter at «Kongepudler» kom ut, har det vært en yndet beskjeftigelse å spekulere i hvem «Anonym» kan være. Nå kan man heller bruke fritiden på å undres over at man ikke har tippet riktig.

Se video: Han er Anonym

For i dag ble hjernen bak fire bøker med harselas over norske kjendiser innenfor politikk, finans, media og kultur, avdekket.

- Cirka 40 stykker har visst at jeg var Anonym, sa den tidligere anonyme forfatteren på pressekonferansen tirsdag formiddag.

- Jeg regner med det, svarte den relativt ukjente mannen på spørsmål om han trodde folk ville bli skuffet.

Kjent fra NRK

Per Kristiansen presenterte seg som tekstforfatter og frilansjournalist. Mest kjent er han for å ha levert tekster til NRKs humorprogram på radio, Hallo i uken, hvor han bidro i 18 år, men sluttet i 2009.

Han sier at han har kontaktet mange kjente og mektige som villig har åpnet seg anonymt for forfatteren som tidligere ikke hadde et navn.

- Jeg har fått vite mye. Folk har fortalt mye om både sine arbeidsplasser og konfliktene der.

Kristiansen sier han ikke hadde tjent så mye på bøkene som folk har trodd, og at det ikke hadde vært det viktigste.

- Det viktigste for meg har vært litteraturen, sier han med et glimt i øyet.

Bisarr Holt

Fem år etter første bok sitter fortsatt Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre med makta i både Arbeiderpartiet og Norge. Bokas plott - at Trond Giske med hjelp fra Ari Behn skulle overta statsministerstolen- er ennå ikke realisert.

Med dagens utaggerende offentliggjøring, avsluttes et forfatterskap som har plassert virkelige historier og detaljer fra ulike media i en konstruert ramme.

Men før dagens avsløring sa han at termineringen av «Anonym» skjedde fordi reelle begivenheter «er mer elleville og lattervekkende enn noe en anonym forfatter har skapt eller vil kunne skape».

Det har vært mange gode - og mindre gode - teorier om hvem forfatteren kunne være. Det mest bisarre innslaget sto forfatteren (og tidligere justisminister for Ap) Anne Holt for.

På sin egen blogg hevdet hun i tre dager å være forfatteren, og først etter at forlaget sa bøkene var skrevet av en mann endret hun sin forklaring: Egenoutingen var egentlig et stunt for å avsløre slett kildekritikk i media.

Det har vært fremhevet som en genial markedsføringsstrategi, men forlegger Erling Kagge sa i dag at dette ikke hadde vært en bevisst strategi bak.

ABC Nyheter hadde selv tidligere i år sitt eget forslag til hvem «Anonym» kunne være. Den teorien kan du lese om her.

Personvernpolicy