Ville laksedrømmer

LETTLAGET LAKS: Enklere og bedre blir ikke fiskemiddagen. (FOTO: Tore Sandberg)
LETTLAGET LAKS: Enklere og bedre blir ikke fiskemiddagen. (FOTO: Tore Sandberg)

Laks er fantastisk mat, men jeg håper på villere tilstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laks i purrekremsaus

Ingredienser

6-700 g laks i 4 porsjonsstykker uten skinn og bein

2 purre, delt i to og vasket

½ blomkål, delt i buketter

3-400 g poteter i tykke skiver

5-6 dl matfløte

2 ss finhakket gressløk

1/2 boks karse

salt og pepper

saft av ½ sitron

Framgangsmåte

Kok opp fløten. Ha i poteter, blomkål og purre, kok til det er mørt. Legg fisken i form, hell over fløte-/grønnsaksblandingen, krydre godt med salt og pepper. Bakes i ovnen på 180 grader i 6-8 minutter. Ha på noen dråper frisk sitronsaft og dryss over gressløk og karse. Så er middagen klar!

Det siste året har jeg laget en del mat til en barnehage, og en av favorittene der har vært laks. Også hjemme er laks en suksess. Personlig brukte jeg noen år på å lære å like denne fisken, men i dag elsker jeg den.


Akk, så synd at den nesten er utdødd! Villaksbestanden er i hvert fall såpass liten at jeg nesten aldri får tak i villaks hos fiskehandlerne. Skal vi da bare ta til takke med oppdrettslaksen, og ikke stille noen spørsmål? Det kan virke som mange mener det. Både kokker og andre matmennesker jeg kjenner, slår seg til ro med at «sånn er det blitt».

Å kritisere oppdrett i et land som nærmest lever av fisk, er selvsagt ikke så populært. Jeg synes likevel vi burde bry oss mer om hvordan den oppdrettede fisken lever, og hva som skjer i havet når den rømmer fra merdene. Uansett hva oppdrettsnæringen selv sier, er jeg ikke overbevist om at dette er bærekraftig på lang sikt.

For noen år siden besøkte jeg et oppdrettsanlegg på Senja, der de også drev med økologisk lakseoppdrett. Den ville imidlertid ikke kundene ha, fortalte de, fordi den var mer oransje i fargen. Dyrere var den også. Men fortsatt satser disse oppdretterne på den økologiske produksjonen, og håpet er selvsagt at markedet svarer positivt.

Et annet flott produkt som har vist seg å ha livets rett, er den stadig mer velkjente Salma-laksen. Nøkkelen til suksessen er at fisken blir vakuumert før dødsstivheten inntreffer, altså bare etter noen få timer. Slik får den lengre holdbarhet, væsketap unngås, og kundene er sikret jevn tilgang på fast, fersk fisk. Men når det er sagt, så er også denne fisken et oppdrettsprodukt.

Jeg håper fremtiden vil gi oss bedre svar på hvordan fiskeressursene skal forvaltes. Kanskje er jeg en smule hysterisk, men jeg føler at det er noe jeg ikke vet, som jeg har lyst å vite. Målet er at vi alle, med god miljøsamvittighet, skal kunne nyte den supersunne laksen som er stappfull av de riktige fettsyrene.

Ukens rett er rasende enkel og gjør seg selv.


Personvernpolicy