Tar med julenissen på turnè

Før jul skal Pulverheksa besøke 12 steder i Sør-Norge. Riksteateret håper å komme til Nord Norge neste år. (Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix)
Før jul skal Pulverheksa besøke 12 steder i Sør-Norge. Riksteateret håper å komme til Nord Norge neste år. (Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maj Britt Andersen tar populære Pulverheksa ut på ny turné. Denne gangen er julenissen med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Pulverheksa

*”Pulverheksa og julenissen” er skrevet av Ingunn Aamodt.

* Dramatisert for Riksteatret av Ivar Tindberg.

* Maj Britt Andersen er Pulverheksa.

* Forestillingen skal på turné til Skien (sesongpremiere 2. november), Asker, Vikersund, Gjøvik, Kongsvinger, Nøtterøy, Jessheim, Ål, Sandefjord, Horten, Arendal og Sandnes. Spilles i Nydalen i Oslo fra 8. desember.

* Fullstendig turnéliste: Riksteatrets nettside. (©NTB)

Julenissen er ganske frustrert. Reinsdyret har meldt seg inn i Transportarbeiderforbundet og gått ut i streik fram til 1. juledag. Julenissens sekk forsvinner, og han blir trist og deprimert. Men Pulverheksa vet råd. Og alt går bra til sist. For Pulverheksa er bare snill, og slik bør det være, mener Maj Britt Andersen.

– Jeg tror barn trenger det. Det er så mange konflikter der ute. Tenk på hva barn får med seg av krig og elendighet. Jeg tror det er deilig for dem med en fristund der alt er trygt og godt. Det skjer jo spennende ting i denne forestillingen, men det går bra til slutt.

Takknemlig

Hun har aldri vært fristet til å gjøre Pulverheksa bare bitte lite grann slem.

– Nei, da måtte jeg jo gå ut av den rollen Pulverheksa har, og det har jeg ikke lyst til. Det er takknemlig å få være så snill, lyttende og trøstende. Det er da nok av virkelige hekser der ute, sier Maj Britt Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pulverheksa er skapt av Ingunn Aamodt, som har gitt ut mange bøker om henne, blant annet «Pulverheksa og julenissen», som Maj Britts forestilling er bygd på. Aamodt har også vært med å skrive sangtekstene til forestillingen, mens Maj Britts mann Geir Holmsen har skrevet musikken.

«Pulverheksa og julenissen» hadde urpremiere i Riksteatrets lokaler i Nydalen i Oslo i november i fjor, der den ble spilt for fulle hus. Nå skal den besøke 12 steder i Sør-Norge før den igjen skal vises i Nydalen i desember. Og går det som Riksteatret vil får Nord-Norge forestillingen på besøk neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstraforestillinger

Det er ikke første gang Maj Britt Andersen tar Pulverheksa med ut på turné. I 2007 var hun på en omfattende Riksteater-turné med «Pulverheksa», som ble spilt 80 ganger for fulle hus og med elleville barn.

Heller ikke denne gangen trenger Maj Britt Andersen å være redd for å spille for halvtomt lokale. Mange av forestillingene er allerede utsolgt, og det er satt opp ekstraforestillinger flere steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig takknemlig. Det er selvfølgelig mye morsommere når det er fullt hus. Alt blir lettere da, og det blir en helt annen stemning enn når det er lite folk, sier Maj Britt Andersen.

Fram til jul skal hun spille 50 forestillinger av «Pulverheksa og julenissen», og det blir tøft.

– Men jeg får slik energi av barna. De er helt med fra starten av, jeg merker at de har lest boka og kan sangene. Når julenissens sekk forsvinner, ropes det fra salen at tyven har tatt den. Det er selvfølgelig utilgivelig å ta julenissens sekk, men Pulverheksa har et stort hjerte og synes han skal få være med å feire jul, men han kommer i fengsel først.«Pulverheksa og julenissen» har sesongpremiere i Skien tirsdag.