Her skyter han Bush

Den brasilianske kunstneren Gil Vicente foran et portrett han har laget der han retter et våpen mot USAs tidligere president George W. Bush. (Foto: Scanpix/AFP)
Den brasilianske kunstneren Gil Vicente foran et portrett han har laget der han retter et våpen mot USAs tidligere president George W. Bush. (Foto: Scanpix/AFP)

Den kontroversielle brasilianske kunstneren Gil Vicente har tegnet seg selv der han henretter verdensledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ni skissene er laget med kullstift, og viser fantasiscener der kunstneren dreper verdensledere. Den nasjonale advokatforeningen i Brasil har krevd at bildene skal tas ned fra veggen ved kunstbiennalen i Sao Paulo, som begynner lørdag.


- De hevder at tegningene rettferdiggjør kriminalitet. Er det ikke kriminalitet å stjele offentlige penger? Nyhetsinnslag forsøker vel ikke å rettferdiggjøre kriminalitet? Er bare mine verk en rettferdiggjøring av kriminalitet?, sier en indignert Vicente til AFP.

Han og arrangørene av biennalen sier verkene vil bli vist som planlagt, protester til tross.

Det dreier seg om kunstnerisk frihet, mener Vicente.

Serien heter «fiender», og ble påbegynt i 2005 med en skisse av Bush, der den tidligere presidenten kneler med hendene bundet bak ryggen. Vicentes skikkelse står over ham og holder en pistol mot Bushs hode.

I løpet av et år fullførte kunstneren samlingen med bilder der han forbereder seg til å skyte andre ledere, inkludert paven, den britiske dronningen, Israels tidligere statsminister Ariel Sharon, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva er også avbildet som henrettet. Han er bundet til en stol, og kunsteren trekker en kniv over halsen hans.

Verkene, som kun selges samlet, er verdsatt til 260.000 dollar (1,5 millioner kroner).

Personvernpolicy