Strålende mottakelse for Liv Ullmann

Strålende mottakelse for Liv Ullmann
Strålende mottakelse for Liv Ullmann

Anmeldere og premierepublikum tar strålende imot Liv Ullmann og hennes stjernelag i «Lang dags ferd mot natt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningene var skyhøye foran onsdagens premiere på Riksteatret i Oslo. Det er over 20 år siden sist Liv Ullmann sto på en norsk scene. Når hun nå gjør det igjen er det som den pilleavhengige Mary i Eugene O´Neills mesterverk om familien Tyrone.

På premieren var det forventningsfull stillhet før forestillingen startet. Det meget teaterkyndige publikummet – her var det ikke langt mellom skuespillere og andre teaterfolk – var meget begeistret for det de fikk se, og ga ensemblet flere minutter lang stående trampeklapp da det hele var over. I salen satt blant andre Liv Ullmanns datter Linn, som hoppet begeistret opp fra stolen og hyllet sin mor og resten av det sterke ensemblet.

Terningkast seks

VGs anmelder Yngve Kvistad gir forestillingen terningkast seks.

– Liv Ullmanns Mary-gestalt er en oppvisning i ren og skjær teaterkunst, skriver Kvistad, og fortsetter:

– Hvordan hun bygger rollen og gradvis fyller skikkelsen med blod og ånd, slik at vi i den hjerteskjærende finalen formelig kjenner hennes egen puls banke i tinningen, blåser veggene ut av titteskapet.

Kvistad roser også Bjørn Sundqvist som han mener er en likeverdig motspiller som gjør Ullmann bare bedre og bedre etter hvert som mørket omslutter den fordømte familien.

NRKs anmelder Karen Frøysland Nystøyl sier at det er en stor opplevelse å se Ullmann på scenen.

– Det er intenst med mange store følelser.

Frøysland Nystøyl mener det er i de øyeblikkene der Sundqvist viser hvorfor han er glad i Mary at forestillingen virkelig funkler.

Utsolgte hus

Etter tre forestillinger i Oslo drar Liv Ullmann, Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen og Viktoria Winge nå ut på turné med «Lang dags ferd mot natt». Første stopp er Røros, der det er turnépremiere mandag. Så fortsetter turneen landet rundt.

Riksteatret har aldri tidligere opplevd tilsvarende interesser for en forestilling eller solgt så mange billetter på forhånd. Torsdag morgen var 40 av 55 forestillinger utsolgt.

Turneen avsluttes med gjestespill på Dramaten i Stockholm. Billettene til de to forestillingene der legges ut fredag. (©NTB)

Personvernpolicy