Gjør narr av den spanske kongefamilien

Gjør narr av den spanske kongefamilien
Gjør narr av den spanske kongefamilien

«Vi har ikke lov til å tegne kongefamilien når de har sex», står det å lese på tusen plakater i Barcelonas gater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter:) Over hele Barcelona henger det i disse dager en plakat med tittelen: «Ting vi ikke får lov til å tegne». Under finner man en rekke sensurerte tegninger med titler som: «Kongefamilien mens de sover siesta», «Kongefamilien når de har sex», «Kongefamilien som har spist for mye kaviar».

Disse plakatene finner man over hele Barcelona i dag. (Foto: surrend.org)Disse plakatene finner man over hele Barcelona i dag. (Foto: surrend.org)

Bak stuntet står den danske kunstgruppen «Surrend».

- Vi ville lage en kunstnerisk protest mot de strenge sensurreglene rundt kongefamilien i Spania. Vi har tidligere laget satire rundt de danske kongelige, og da har vi fått oppfordringer fra mennesker i Spania om å gjøre noe der også. Først og fremst er dette et krav om mer ytringsfrihet sier Surrends grunnlegger Jan Egesborg til ABC Nyheter.

Foreløpig har gruppen kun fått positive tilbakemeldinger på stuntet.

- Både politiet og vanlige mennesker i Barcelona har gitt uttrykk for at de liker posterne og foreløpig har vi ikke fått noen klager fra offisielt hold.

- Diplomatisk krise

Like gemyttlig var det ikke i 2006 da gruppen satt inn en annonse i den statseide iranske avisen Teheran Times. Annonsen ga seg ut for å være en protest mot USAs holdning til Iran og var utstyrt med et bilde av Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Men leste man de første bokstavene i setningene under bildet kom ordet «SWINE» frem. «Support the Fight Against Bush. We are also tired of Bush. Iran has the right to produce nuclear energy. No USA agression against any country. Evil US military stay home».

- Det stuntet utløste en diplomatisk krise, sier Egesborg.

- Det kom voldsomme politiske reaksjoner fra Teheran, men ettersom Ahmadinejad ikke er et religiøst ikon og ganske upopulær i egen befolkning, ble det heldigvis ikke så voldsomt som opprøret i etterkant av Muhammed-tegningene.

Halshugde Dronning Margrethe

I 2008 publiserte Surrend en plakat av Dronning Margrethe og prins Henrik som halshugde giljotine-ofre. I april i år laget kunstnerne en plakat med åtte gravsteiner der hele den danske kongefamiliens navn figurerte.

- Vi er ikke politisk knyttet til verken høyre eller venstre, men vil gjøre narr av alle. Først og fremst er vi anti-royale.

Heller ikke det norske kongehuset skal føle seg for trygge.

- Foreløpig har vi ikke hatt noen stunt hos våre skandinaviske naboer, men jeg utelukker ikke at vi i fremtiden kan komme til å gjøre narr av det norske kongehuset, sier Egesborg.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy