Russerne kommer

Russerne kommer
Russerne kommer

Eksplosjon av russiske studenter til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russerne er nå den største gruppen av internasjonale studenter i Norge, skriver studentavisen Universitas.

I følge avisen har antallet russiske studenter gått opp med 33 prosent siden 2009. Økningen er størst i nord, ved for eksempel Høgskolen i Bodø (HiBO).

– For det første har Norge hatt et økt fokus på Russland og det er mye akademisk samarbeid her i nord. For det andre er Norge attraktivt fordi det ikke koster mye å studere her. Det er klart at levekostnadene er høye, men jeg tror flere og flere russere skjønner at de ikke trenger å bruke så mye. Man må ikke dra på puben hver dag, sier Anatoli Bourmistrov til Unviersitas.

Bourmistrov er professor ved HiBO og programkonsulent på et av de første norsk-russiske akademisk samarbeidsprosjektene som startet allerede i 1991

Statssekretær Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet (KD) sier at han er noe overrasket over at russerne er den største gruppen utenlandske studenter, men ikke at økningen har skjedd i nord.

– I nord har vi felles forskningsagendaer med russerne. Det finnes en mengde utvekslingsprogrammer og det er generelt mye samarbeid. Det er ikke sånn at vi gjemmer bort russerne nord i Norge, men det er der hovedsatsingen er nå. Vi håper at et sterkt norsk-russisk forskingsmiljø i nord vil skape forgreninger sørover med tiden. Den største utfordringen for oss nå er å få flere nordmenn til å studere i Russland. I 2009 var det bare 75 nordmenn som var på utveksling i Russland, sier Lekve.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy